Američko financiranje sirijskog YPG-a utjecati će na Tursku

Odluka SAD-a da nastavi financirati snage kurdske milicije YPG u Siriji utjecat će na turske odluke, poručio je u utorak predsjednik Tayyip Erdogan uoči posjeta američkog državnog tajnika Rexa Tillersona ovoga tjedna.
Američki dužnosnici kazali su da Tillerson očekuje problematične razgovore tijekom posjeta Turskoj u četvrtak i petak s obzirom na to da se interesi dvije NATO saveznice u Siriji snažno razlikuju.

Turska je razljućena američkom potporom YPG-u kojega Ankara smatra terorističkom organizacijom i produžetkom Radničke stranke Kurdistana (PKK). Washington podupire YPG u borbi protiv Islamske države u Siriji.

 “Odluka našeg saveznika da pruži financijsku potporu YPG… sigurno će utjecati na naše odluke”, kazao je Erdogan u govoru članovima vladajuće stranke AK u parlamentu.

Turska je prošlog mjeseca pokrenula akciju u Siriji kako bi uklonila YPG sa svoje južne granice. Zaprijetila je da će nastaviti operaciju prema sirijskom gradu Manbidžu kojega kontroliraju snage YPG-a i upozorila je američke snage da je ne ometaju.

Washington je objavio kako nema namjeru povući se iz Manbidža.

“Jasno je da oni koji kažu da će agresivno odgovoriti ako nas napadnete nisu nikad iskusili otomanski udarac”, kazao je Erdogan. (Agencije)

You may also like

0 comments