Američki znanstvenici: Naftu možemo dobiti iz kanalizacije u nekoliko minuta

Na biogoriva često se gleda kao na alternativu fosilnim gorivima, ali mnogi ovise o sirovinama koje će uskoro postati oskudne ukoliko se poveća proizvodnja. Kao alternativa tih alternativa, US Department of Pacific Northwest National Labratory (PNNL) je pronašao način kako se potencijalno može proizvesti 30 milijuna barela bionafte godišnje i to od 34 milijarde galona (128 milijardi litara) fekalija koje Amerikanci ‘proizvode’ svaki dan.

Prema PNNL-u, problem s korištenjem otpadnih voda kao izvornom materijalu za proizvodnju bionafte je taj da zbog prevelike vlažnosti zahtjeva više sušenja nego što to konvencionalni postupci mogu podnijeti. PNNL-ov pristup koristi proces hidrotermalnog ukapljivanja (HydroThermal Liquefaction, HTL) za pretvaranje sadržaja kanalizacije u naftu, čime se eliminira potreba za sušenjem.

Oponašanje geoloških procesa

HTL funkcionira tako da se fekalije stave u ‘reaktor’, koji je u osnovi cijev pod tlakom od 3000ln/IN2 (204 atm) i zagrije na 349°C, što oponaša isti geološki proces kojim se prapovijesne organske tvari pretvaraju u sirovu naftu tako što se razbiju u jednostavne spojeve, samo što proces HTL ne traje stoljećima, već je potrebno nekoliko minuta.

”U mulju otpadnih voda ima dosta ugljika, a zanimljivo je to da ima i dosta masti”, rekla je Corinne Drennan odgovorna za istraživanje tehnologije bioenergije na PNNL-u. ‘Masti ili lipidi olakšavaju pretvaranje drugih materijala u otpadne vode, kao što je toaletni papir, što zadržava mulj da prolazi kroz reaktor, a proizvode visokokvalitetnu bio naftu koja kada je rafinirana daje goriva poput benzina, dizela i mlaznog goriva.’

Finalni proizvod je vrlo sličan fosilnoj sirovoj nafti s malo kisika i vode, te se može rafinirati poput nafte primjenom konvencionalnih metoda. PNNL procjenjuje da samo jedna osoba može proizvesti dovoljno otpada za dva do tri galona bionafte svake godine. To neće uništiti naftnu industriju, ali omogućava ne samo izvor goriva, nego i kao alternativu za odlaganje kanalizacijskog mulja, piše New Atlas, prenosi portal Lider.

Još neke od prednosti HTL procesa su  da se takva nafta može dobiti i od poljoprivrednog otpada ali i drugih vlažnih materijala, tekuća faza se može pretvoriti u gorivo i korisne kemikalije upotrebom katalizatora, a kruti ostatak sadrži fosfor i druge hranjive tvari za gnojiva.

Drennan kaže da jednostavnost procesa je omogućila brz razvoj u samo šest godina, a sada je kontinuirana i prilagodljiva.

You may also like