Američki vojnici prate ofenzivu kurdskih snaga protiv Islamske države

Američki vojni savjetnici prate ofenzivu iračkih kurdskih snaga na grad Sinjar u Iraku i pomažu u navođenju bombardiranja koje izvodi koalicija, rekao je u četvrtak glasnogovornik Pentagona Peter Cook. “Savjetnici su na planini Sinjar gdje pomožu pešmergama u izboru meta zračnih napada koalicije”, rekao je Cook na konferenciji za novinare u Pentagonu.

“Oni ne sudjeluju izravno u akciji, ali ju prate”, rekao je glasnogovornik Pentagona. Cook je rekao da nazočnost američkih vojnih savjetnika nije neuobičajena u tom dijelu Iraka. Pentagon je do sada rijetko potvrđivao nazočnost američkih vojnih savjetnika u blizini sukoba. Jedan vojnik američkih specijalnih snaga je ubijen 22. listopada dok je sudjelovao s kurdskim specijalnim snagama u napadu na zatvor koji drži skupina Islamska država, na sjeveru Iraka.

Američke snage uglavnom pružaju savjete i pomoć lojalnim snagama, iračkim redovnim snaga i pešmergama, i ostaju unutar baza i stožera. Iračke vojne snage su uz pomoć međunarodne koalicije u četvrtak ostvarile prednost pred skupinom Islamska država ( IS) blokiranjem strateškog pravca prema Siriji blizu grada Sinjar koji žele preuzeti od džihadista. Ti dobro obučeni vojnici su u neposrednoj blizini sukoba izloženi velikim opasnostima kako bi mogli izravno usmjeravati bombardiranja iz zraka.

You may also like