Američki veleposlanik želi osnažiti njemačke konzervativce

Njemačka je zatražila od američke vlade da pojasni izjave svog veleposlanika u Berlinu kako želi osnažiti “ostale konzervativce” u Europi.
Novi veleposlanik SAD-a Richard Grenell ponovo je iznenadio nediplomatskim istupima u javnosti poručivši u ponedjeljak preko američkog desnog internetskog portala Breitbart kako mu je cilj jačanje konzervativnih snaga u Europi.

“Moj cilj je jačanje konzervativnih snaga u Europi i njihovih vođa“, rekao je Richard Grenell u razgovoru za Breitbart.

Prema njegovom mišljenju, konzervativne snage u Europi nalaze se u “fazi uzleta“ nakon “propale politike lijevih snaga“.

Te su izjave izazvale kritike njemačkih političara različitih orijentacija koji su ga upozorili da se ne miješa u unutarnje stvari Njemačke.

Ministarstvo vanjskih poslova, koje vodi socijaldemokrat Heiko Mass, najavilo je da će to pitanje otvoriti u srijedu kada Grenell dolazi u prvi posjet ministarstvu.

Rolf Muetzenich, zamjenik čelnika socijaldemokrata u parlamentu, rekao je da Grenellove izjave treba raščistiti s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom. “Veleposlanik osobito sebe vidi kao produženu ruku desno-konzervativnog svjetskog pokreta”, rekao je Muetzenich.

Omid Nouripour, stručnjak Zelenih za vanjsku politiku, kaže da bi američki veleposlanik trebao predstavljati cijeli SAD, a ne samo desničarska stajališta koja promoviraju televizija Fox i Breitbart.

Juergen Hardt, zadužen za vanjske poslove u konzervativnoj stranci kancelarke Angele Merkel, bio je nešto oprezniji, rekavši da nije na njemu da Grenellu govori kako da radi svoj posao.

Iako se prema diplomatskim pravilima veleposlanici jedne zemlje u pravilu otvoreno ne izjašnjavaju o političkim smjernicama i ne miješaju u aktualne političke događaje, Grenell, koji je prije odlaska u diplomaciju radio kao PR stručnjak, već je prvog dana na dužnosti, odmah nakon najave Donalda Trumpa o izlasku SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma, iznenadio njemačku javnost savjetom njemačkim poduzetnicima da se “drže podalje“ od Irana.

U istom intervjuu za Breitbart, Grenell je izrazio oduševljenje mladim konzervativnim austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. On je Kurza (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP), koji je kancelar u vladi s desnim populistima iz FPÖ-a, nazvao „rock zvijezdom“. “Ja sam njegov veliki poklonik“, rekao je Grenell.

Kurz i njemačka kancelarka Merkel razilaze se u nekoliko tema pri čemu su razlike najveće kada je u pitanju izbjeglička politika.

You may also like