Home Geopolitika Američki trgovci umjetninama pomažu Islamskoj državi?

Američki trgovci umjetninama pomažu Islamskoj državi?

by admin

FBI je upozorio američke trgovce umjetninama da budu oprezni pri kupovini starina s područja Bliskog istoka jer postoje dokazi da su kolekcionarima nedavno ponuđeni predmeti koje su u Iraku i Siriji opljačkali pripadnici Islamske države (IS).

Krađa i prodaja povijesnih umjetnina sa zauzetih područja u Iraku i Siriji postala je jedan od izvora financiranja militantnog pokreta pa raste zabrinutost da bi se ti predmeti mogli pojaviti na zapadnom tržištu, naglašava FBI u priopćenju. “Do nas su došla vjerodostojna izvješća o tome da su američkim državljanima ponuđeni predmeti kulturne baštine za koje pretpostavljamo da su nedavno ukradeni u Iraku i Siriji”, rekla je pročelnica FBI-jevog Odjela za sprječavanje krađe i trgovine umjetninama Bonnie Magness-Gardiner. Ona je pozvala trgovce umjetninama i starinama na dodatnu budnost pri provjeri dokumenata o uvozu i porijeklu ponuđenih predmeta. “Ono što želimo reći je – ne dozvolite da ti predmeti postanu predmetom trgovine jer tako potencijalno podržavate terorizam”, dodala je.

IS je uništio mnoge građevine od neprocjenjive kulturne i povijesne važnosti u Iraku i Siriji a nedavno je objavio i snimke uništavanja rimskog hrama u sirijskom antičkom gradu Palmiri. Stručnjaci sumnjaju da su mnogi predmeti i neki reljefi i kipovi ipak samo “rastavljeni” u manje komade kako bi ih sunitski ekstremisti lakše transportirali kada ih budu pokušavali prodati na crnom tržištu umjetnina.

Related Posts