Američki stručnjaci analiziraju obrasce za zapošljavanje u Islamskoj državu

Američki istraživači analiziraju obrasce 4600 dragovoljaca koji su se pridružili Islamskoj državi u Siriji što bi trebalo omogućiti uvid u profil prijavljenih.

Te dokumente su na terenu našli novinari američkog kanala NBC, koji su ih predali istraživačima Centra za suzbijanja terorizma (CTC) u američkoj vojnoj akademiji West Point blizu New Yorka. U prvom izvješću objavljenom u ponedjeljak CTC drži da su ti obrasci ispunjeni na arapskom pismu između početka 2013. i kraja 2014. a 30 posto obrazaca su ispunili džihadisti-pripravnici. Među 23 postavljena pitanja su i podaci poput imena, prezimena, majčinog imena, krvne grupe, datuma rođenja i državljanstva do pitanja poput “Tko vas je preporučio?” i “Jeste li već ratovali u džihadu?”.

Najčešće državljanstvo u tim obrascima je saudijsko (579), zatim slijede Tunižani ( 559), Marokanci (240), Turci (212), Egipćani (151), Rusi (141). Na popisu se nalazi 49 Francuza, 38 Nijemaca, 30 Libanonaca, 26 Britanca, 11 Australaca i 7 Kanađana.

Prosječno su stari između 26 i 27 godina. Samo 400 ih je bilo maloljetnih kada su ušli na područje kalifata, proglašenog u lipnju 2014. Šezdeset i jedan posto dragovoljaca su samci, 30 posto oženjeni i 8 posto ih nije odgovorilo na to pitanje. Razina obrazovanja je relativno visoka, uz 1371 srednjoškolski obrazovanih i 1028 visoko obrazovanih što je viša razina od njihovih vršnjaka u domovinama. Na obrascu je jedan 24-godinji Turčin iz Gaziantea precizirao profesionalno iskustvo “Prodavač droge” dodan je komentar “Neka nam Bog oprosti”.

Sastavljači izvješća su primijetili da je oko 10 posto ispitanih navelo da imaju džihadističko iskustvo, a samo 12 posto ih je navelo da su spremni izvesti samoubilački napad. “Iako IS treba bombaše-samoubojice, oni trebaju i osoblje za konvencionalnije funkcije poput vojnika, članova vjerske policije i službi sigurnosti”, navode autori izvješća.

You may also like