Američki LNG u zimi će poskupjeti

Analiza Plattsa

Uza sve loše vijesti s europskih energetskih tržišta koje pristižu od ljeta na ovamo, sada ozbiljna upozorenja stižu i s američkog plinskog tržišta, što bi moglo dodatno usložniti ionako ozbiljno stanje po pitanju globalne opskrbe tim važnim energentom. Naime, predviđa se rast njegove cijene u SAD-u radi sprječavanja izvoza.

Ove bi zime cijena plina u Sjedinjenim Državama mogla porasti dva do tri puta, prema predviđanjima analitičara Platts Analytics-a, koji takve prognoze objašnjavaju činjenicom da naftne i plinske tvrtke u SAD-u ne povećavaju proizvodnju, a rast cijena će zadržati izvoz tijekom najveće potrošnje energenta.

“Ako se ponašanje tvrtki proizvođača (nafte i plina) ne promijeni, tada možete govoriti o plinu od 12 do 14 dolara po MMBtu (425-500 USD po tisuću kubičnih metara) kako biste potaknuli smanjenje izvoza LNG-a ili smanjenje opskrbe Meksika”, izjavio je voditelj odjela za proizvodnju goriva i Analytic Platts Simon Thorne.

Sada se plin u američkom čvorištu Henry Hub s isporukom sljedećeg mjeseca prodaje po cijeni od oko 180 dolara za tisuću kubičnih metara. Istodobno se u Europi i Aziji može prodati za više od 1000 dolara.

U tom kontekstu tvrtke ne žure povećati proizvodnju plina u zemlji, kao što su to činile prije. Proizvođači su promijenili strategiju i sada radije ulažu u naplatu duga i isplate dioničarima. Osim toga, nakon energetske tranzicije, velike tvrtke u SAD-u više ne nastoje ulagati u dugoročne projekte za vađenje plina iz škriljevca, a njegova proizvodnja također ovisi o razini proizvodnje nafte.

Američka industrija zahtijeva pauziranje ne samo budućih LNG projekata, već i ograničavanje postojećih. U zemlji, uoči sezone grijanja nema dovoljno plina, a troškovi mu rastu.

“Tražimo hitne mjere u skladu sa Zakonom o prirodnom plinu (NGA) kako bismo spriječili krizu opskrbe i skok cijena ove zime”, objavila je Američka udruga potrošača industrijske energije (IECA). Smatraju kako bi vlada trebala obvezati izvoznike LNG-a na smanjenje količina opskrbe u inozemstvu kako bi riješili problem s niskim rezervama u samoj zemlji i napunili skladišta barem na prosječnu razinu u posljednjih pet godina. Štoviše, predstavnici američke industrije uvjereni su da je potrebno obustaviti dozvole za sve projekte u izgradnji i planirane LNG projekte kako bi se provjerilo jesu li u skladu s nacionalnim interesima. “Vjerujemo da im ne odgovaraju”, objavila je IECA, a prenosi Geopolitika.news.

You may also like

0 comments