Američki i europski ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, a Crobexi su na putu tjednog vrhunca

Na Wall Streetu cijene dionica blago su porasle, uz mršav obujam trgovanja, jer ulagači nisu željeli znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta. Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica su stabilne, dok ulagači za nove smjernice čekaju izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Kako nema važnijih poslovnih vijesti, smjer Crobexa u petak na Zagrebačkoj burziponajviše bi mogao ovisiti o kretanjima na inozemnim tržištima, a nakon jučerašnjeg solidnog rasta, indeksi su na putu tjednog dobitka većeg od pola posto. Očekuje se stagnacija Crobexa.

Dow Jones ojačao je 38 bodova, ili 0,21 posto, na 18.135 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.101 bod, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 4.982 boda. Ulagači su suzdržani uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo znatno utjecati na tržište jer će zasigurno potaknuti špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate – polovicom ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju. “Ulagači, čini se, očekuju vatromet. Tako se najbolje može opisati ovo oklijevanje na tržištu”, kaže Paul Schatz, predsjednik u tvrtki Heritage Capital. Podršku tržištu pružile su vijesti iz Europe, gdje je Europska središnja banka (ECB) najavila početak kupnje državnih obveznica idućega ponedjeljka i povećala procjene rasta gospodarstva eurozone. “No, taj vjetar u jedna splasnuo je nakon slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva”, kaže Schatz.

Nakon što su dan prije ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci konzultantske tvrtke ADP o zapošljavanju u privatnom sektoru, jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna skočio na 320 tisuća, dok su analitičari očekivali 295 tisuća. Na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva na početku ove godine ukazuje i pad novih narudžbi u tvorničkom sektoru u siječnju, već šesti mjesec zaredom. Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih pet dana iznosi 6,5 milijardi.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je skočio 0,8 posto, na 1.569 bodova. Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku oko 0,1 posto, dok je frankfurtski DAX za toliko ojačao. Jučer su na europskim tržištima cijene dionica snažno porasle, nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će banka od ponedjeljka početi kupovati državne obveznice.

To se i očekivalo, no Draghi je ohrabrio ulagače kazavši da bi se taj program, vrijedan više od 1.000 milijardi eura, mogao protegnuti i dulje od dosad planiranog roka u rujnu 2016. godine, ako to bude potrebno. Uz to, ECB je povećala procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućoj godini. I dok su poruke iz ECB-a pozitivno utjecale na burze, euro se na valutnim tržištima našao pod snažnim pritiskom. Njegov tečaj zaronio je u jednom trenutku, po prvi puta od rujna 2003. godine, ispod 1,10 dolara, no kasnije se ipak vratio iznad te razine.

Danas su, pak, ulagači suzdržani jer će poslijepodne biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na tržište jer će zasigurno potaknuti špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate – polovicom ili krajem godine. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u siječnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla pasti s 5,7 na 5,6 posto. Bio bi to 12. mjesec zaredom kako zaposlenost raste za više od 200.000, što nije zabilježeno još od 1994. godine.

Posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva, što navodi na zaključak da Fed neće žuriti s povećanjem kamata. No, ako zaposlenost snažno poraste, Fed bi mogao već na sjednici u ožujku signalizirati povećanje kamata polovicom godine. “Još jedan zdravi rast zaposlenosti, posebice ako se pokaže da rastu i plaće, mogao bi navesti Fed da već u ožujku izbaci iz svojeg priopćenja frazu o tome da će biti strpljiv po pitanju kamata, što bi značilo da se sprema zaoštravanje monetarne politike u lipnju”, kaže Edward Acton, strateg u banci RBS.

Od početka tjedna, Crobex je u plusu 0,59 posto, a Crobex10 0,67 posto. “Tjedan za nama prošao je bez većih uzbuđenja, a istaknuti se može Adrisov i Valamarov nastavak otkupljivanja vlastitih dionica i jačanja trezora”, kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci. Kako dodaje, najsnažniji je potez Adrisa, koji je obavijestio o stjecanju redovnih i povlaštenih vlastitih dionica, nakon čega vlastite dionice čine 3,8460 posto ukupnog temeljnog kapitala društva. “Je li to još jedan u nizu koraka za pripremu prodaje TDR-a, bit će jasnije u idućim tjednima”, navodi Obućina.

Od važnijih vijesti ističe još objavu Turisthotela o provođenju smanjenja temeljnog kapitala kroz poništavanje vlastitih dionica, čime je njegov temeljni kapital smanjen sa 169,7 na 157,7 milijuna kuna. Kako se danas ne očekuju značajnije domaće objave, smjer Crobexa mogao bi ponajviše ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama, gdje se očekuju objave nekoliko važnijih makroekonomskih pokazatelja, ističe Obućina.

You may also like