Američki BDP raste brže od očekivanoga

Pad američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom je kvartalu bio blaži nego što se ranije procjenjivalo, pri čemu su aktivnosti pritisnuli oštra zima, jaki dolar, uštede u energetskom sektoru i prekid u radu luka na zapadnoj američkoj obali, pokazale su u srijedu konačne procjene američke vlade.

Ministarstvo trgovine u konačnim je procjenama objavilo da je BDP u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjen za 0,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, revidiravši time raniju procjenu prema kojoj je smanjen 0,7 posto. Daleko blaži pad ponajviše se pripisuje snažnijoj osobnoj potrošnji nego što je bilo ranije procijenjeno. Osobna potrošnja, inače zaslužna za više od dvije trećine američke gospodarske aktivnosti, porasla je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 2,1 posto, nasuprot prvotno procijenjenih 1,8 posto.

Naviše su revidirane i procjene rasta izvoza, ali je njihov pozitivni učinak izostao zbog također naviše revidiranog rasta uvoza, iz čega i dalje proizlazi veliki deficit koji je nagrizao stopu rasta BDP-a za gotovo dva postotna boda, pokazale su konačne procjene. Revizija podataka o BDP-u za prvi kvartal u skladu je s očekivanjima ekonomista. U četvrtom kvartalu 2014. najveće svjetsko gospodarstvo poraslo je za 2,2 posto na godišnjoj razini, podsjeća Reuters.

You may also like