Američke zalihe i napetosti na Bliskom istoku podigle cijenu nafte

 Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 68 dolara pod utjecajem neočekivanog pada američkih zaliha i strahovanja od poremećaja opskrbe s Bliskog istoka.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 84 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,26 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 68 centi višoj cijeni, od 64,22 dolara.

Potporu tržištima pružio je danas neočekivano veliki pad zaliha u Sjedinjenim Državama unatoč vrhuncu sezone održavanja u rafinerijama.

Prema izvješću Američkog instituta za naftu (API) zalihe sirove nafte smanjile su se u prošlom tjednu za 2,6 milijuna barela. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana. Uzlazni smjer cijena na tržištima podupire i zaoštravanje američke politike prema Iranu.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman stigao je jučer u državni posjet Washingtonu, što je potpirilo nagađanja da bi Sjedinjene Države mogle ponovno uvesti sankcije Iranu, posebno u kontekstu zaoštrenih američkih kritika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Geopolitički argumenti i dalje su aktualni, kao i moguće američke sankcije Iranu… to će biti relativno skoro, u svibnju”, tumači Olivier Jakob iz Petromatrixa. “Iako se vide naznake da je ponuda na fizičkom tržištu solidna, treba li agresivno ići na spuštanje cijena s obzirom na mogućnost da se nešto dogodi između SAD-a i Irana?”, opisuje Jakob raspoloženje na tržištu.

Među rizicima za naftna tržišta analitičari izdvajaju i imenovanje Mikea Pompea za novog američkog ministra vanjskih poslova budući da se on za mandata u Kongresu žestoko suprotstavljao nuklearnom sporazumu s Iranom. “Imenovanje Mikea Pompea za američkog državnog tajnika … povećava šanse za poremećaje u trgovini naftom”, naveo je Citi u bilješci klijentima.

U konzultantskoj kući FGE procjenju da bi u slučaju opetovanog uvođenja američkih sankcija iranski izvoz do kraja godine vjerojatno pao između 250.000 do 500.000 barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objaviLa da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 64,11 dolara, što znači da je porasla 80 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments