Američke vlasti zbog korupcije uhitili bivšeg predsjednika Opće skupštine UN-a

Američke vlasti uhitile su u utorak bivšeg predsjednika Opće skupštine UN-a Johna Ashea zbog umiješanosti u korupciju širokih razmjera u kojoj je sudjelovalo još pet osoba.

Ashe, veleposlanik Antigve i Barbude pri UN-u, koji je dužnost predsjednika Opće skupštine obavljao tijekom 2013., optužen je da je uzeo više od 500.000 dolara mita od milijardera iz Makaoa Ng Lap Senga koji je u Makauu, pod sponzorstvom UN-a, želio izgraditi više milijarda vrijedan konferencijski centar.  Zauzvrat je Ashe glavnome tajniku UN-a kazao da je izgradnja centra potrebna. Ng i njegov pomoćnik Jeff Yin uhićeni su prošli tjedan.

Uz Ashea su optuženi Francis Lorenzo, zamjenik veleposlanika Dominikanske Republike pri UN-u i još trojica poslovnih ljudi. U optužnici stoji da je Ashe dobio više od 800.000 dolara mita od kineskog poslovnog čovjeka kako bi podupro njegove interese u UN-u i Antigvi, a tadašnjem premijeru te države je, kako piše AFP, “dao nešto novca”. Od 2012. do 2014. Ashe je na račune dviju velikih američkih banaka uložio više od tri milijuna dolara koje su pripadale drugim vladama i dužnosnicima. Dio novca je položio na suprugin račun, a dio potrošio na plaćanje hipoteke na kuću, kredita za automobil marke BMW te na kupnju nekoliko satova marke Rolex.

You may also like

0 comments