Home Ekonomija Američke vlasti će kazniti Credit Suisse sa 7 milijardi dolara

Američke vlasti će kazniti Credit Suisse sa 7 milijardi dolara

by Agencije

Američko ministarstvo pravosuđa zatražilo je od banke Credit Suisse da plati između 5 i 7 milijardi dolara kako bi se okončala istraga zbog prodaje loših hipotekarnih vrijednosnica koje su izazvale svjetsku financijsku krizu 2008., no banka je odbila nagodbu na taj iznos, doznaje se od dobro upućenog izvora.

Iznos predložene nagodbe sugerira da bi trošak za banku mogao biti veći nego što su analitičari očekivali, što objašnjava zašto je vodstvo Credit Suissea, prema tvrdnjama drugog izvora, tražilo manju kaznu. “Credit Suisse je uvjerena u postizanje boljeg rješenja”, tvrdi taj izvor. Ako pregovori propadnu, američke vlasti bi mogle tužiti banku, što će produljiti nesigurnost.

Američka državna odvjetnica Loretta Lynch susrela se prošli tjedan s izvršnim direktorom Credit Suissea Tidjaneom Thiamom, što je znak da su pregovori možda dosegnuli svoju završnu fazu. rekla je osoba također upućena u događanja.

Potencijalni dogovor bi mogao biti postignut već ovaj tjedan, dok su Credit Suisse i američko Ministarstvo pravosuđa odbili išta komentirati.

Kazna proizlazi iz inicijative američkog predsjednika Baracka Obame, pokrenute 2012., kojom se banke drži odgovornima za prodaju hipotekarnih dugova, dovodeći u zabludu investitore o rizicima, praksa koje je dovela do najgore ekonomske krize od 1930-ih.

Nakon rekordnih isplata američkih banaka kao što su Bank of America i JPMorgan, pažnja je pomaknuta na europske banke, poput Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Barclays, UBS, HSBC te Credit Suisse.

Kazne, koje su za američke banke dosegnule 46 milijardi dolara, mogle bi predstavljati novi udar i na europske banke, od kojih mnoge i dalje imaju problema s nedovoljnim kapitalom.

Related Posts