Američke snage modernizirale sustava alarmiranja terorizma

Američke snage sigurnosti izdale su u srijedu prvi bilten izrađen prema revidiranom nacionalnom sustavu upozoravanja javnosti i informiranja Amerikanaca o prijetnji Islamske države (IS) i drugih militantnih skupina.

Ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson objavio je izmjene u sustavu upozoravanja koji bi na fleksibilniji način trebale pripremiti građane na te prijetnje. “Cilj mi je da imamo brz postupak”, rekao je. Na biltenima, trećima u nizu od uvođenja sustava 2011., radilo se nekoliko mjeseci i nisu motivirani napadima u Parizu i San Bernardinu u Kaliforniji, priopćilo je ministarstvo.

Od osnivanja nacionalnog sustava upozoravanja na terorizam 2011. nije izdana nijedna uzbuna. Sustav ima dva stupnja: povišeni koji upozorava na vjerodostojnu prijetnju napada i neposredni koji upozorava na specifičan i neposredan napad. Cilj biltena je opisati opće trendove ili trenutne aktivnosti. Oni informiraju građane o mjerama koje vlasti poduzimaju i pružaju savjete što bi ljudi mogli učiniti da bi se zaštitili, kažu u ministarstvu. Johnson je rekao da je ministarstvo trenutno najviše zaokupljeno mogućnošću da domaći ekstremisti inspirirani IS-om izvedu napad na javna mjesta u SAD-u.

You may also like

0 comments