Home Energetika Američke kompanije bolje od očekivanja, burze porasle

Američke kompanije bolje od očekivanja, burze porasle

by Energypress.net

Drugi dan rasta za redom

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine američkih kompanija.

Nakon šest dana pada, S&P 500 i Nasdaq porasli su jučer drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija. Tako je, primjerice, nakon objave rezultata, cijena dionice General Motorsa skočila više od 4 posto. Nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena dionice Tesle skočila je u produženom trgovanju oko 6 posto.

Doduše, poslovni rezultati kompanije nešto su slabiji nego što se očekivalo, no kompanija je najavila proizvodnju novih, jeftinijih modela električnih vozila i restrukturiranje, odnosno otpuštanje nekoliko tisuća radnika.

I idućih dana u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća kompanija, među ostalim, Meta Platformsa, Alphabeta i Microsofta. U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o inflaciji, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta. Još nedavno očekivalo se da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena. Stoga se sve više špekulira da bi proces smanjenja kamata mogao započeti tek na jesen.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, pri čemu burzovni indeksi stagniraju, nakon nekoliko dana znatnog rasta. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg pada.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta, nakon što je većina američkih kompanija objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,03 posto, na 88,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,07 posto, na 83,40 dolara.

Related Posts