Američke kamatne stope vjerojatno će biti podignute do kraja ove godine, rekla je predsjednica središnje banke Federal Reserve Janet Yellen. Izgledi za poboljšanja na tržištu rada i u gospodarstvu općenito.postoje, smatra predsjednica Feda. Riječ je o pismenom očitovanju podnesenom kongresnom Odboru za fianncije, navodi BBC.
.
Yellen je upozorila i da turbulencije u Grčkoj i Kini predstavljaju rizik za američki ras, aliburzovne reakcije na njene najnovije izjave bile su mlake. Dow Jones indeks je porastao 0,09 posto, a S&P 500 0,16 posto. Ekonomisti smatraju da je to bio samo nastavak njezinih prethodnih izjava danih u petak. Ako Fed podigne kamatne stope, to bi bilo prvo povećanje od 2006.

Početkom mjeseca Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio SAD da ne podiže kamatne stope ove godine. MMF je savjetovao Fedu da “u prvoj polovici 2016.” ostavi kamatne sobe na trenutnim razinama od između 0 i 0,25 posto, nakon toga da ih psotupno diže. Yellen je izjave dala nakon što su objavljeni statistički podaci da su proizvođačke cijene u lipnju rasle više od očekivanja dok je industrijska proizvodnja ojačala. Ekonomisti smatraju da ti podaci podržavaju procjene predsjednice Feda da gospodarstvo može izdržati rast kamatnih stopa.

Related Posts