Američke catine na kinesku robu čin su ludila

Američke carine na kinesku robu čin su ‘ekonomskog ludila’ i neće potaknuti kinesku vladu da ubrza tržišne reforme, upozorio je u utorak čelnik europskog poslovnog udruženja u Kini.
„Mislimo da su aktualni potezi SAD-a čin ‘ekonomskog ludila’“, rekao je Mats Harborn, predsjednik Trgovinske komore Europske unije u Kini, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump uveo 10-postotne carine na dodatnih 200 milijardi dolara kineskog izvoza.

Ove su godine SAD i Kina uzajamno uvele carine na uvoz u vrijednosti 50 milijardi dolara. Eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata šteti europskim kompanijama i izaziva poremećaje u globalnim lancima opskrbe, konstatiraju u Komori.

U njihovom je istraživanju 55 posto ispitanika iznijelo negativan stav o američkim carinama a 43 posto isto misli o kineskim carinama. Recipročne carine SAD-a i Kine usporavaju gospodarski rast, smanjuju broj radnih mjesta i uzrokuju kašnjenje procesa modernizacije proizvodnje, pokazalo je istraživanje europskog poslovnog udruženja u Kini.

Svaka deseta članica Komore već je počela seliti proizvodnju iz SAD-a, Kine ili iz obje zemlje, dok 17-posto anketiranih navodi da neće ulagati dok se ne stišaju trgovinske napetosti. Istraživanje je provedeno prije jučerašnje američke objave novih carina.

„Očekujemo da će rezultati biti još gori“, rekao je Harborn.

Europske kompanije dijele američku zabrinutost zbog kineskih trgovinskih i ulagačkih praksi, posebice u pitanju prisilnog transfera tehnologije, naglasio je Harborn, upozoravajući pritom da će pritisak stvorenim carinama stjerati kineske političare u kut i usporiti reforme. „SAD mora uvidjeti da mora imati povjerenja u nastojanja kineske strane jer ćemo zaglaviti u beskonačnoj pat poziciji“, ustvrdio je, uz napomenu da je na potezu Kina koja po njemu mora riješiti problem manjka reformi.

Europska udruga preporučuje kineskoj vladi da poboljša pristup stranih kompanija tržištu, uvede poštenu i dosljednu regulativu i smanji pomoć ogromnim državnim poduzećima. Odgovor EU-a na kineska tržišna ograničenja nije pritisak na Peking kako bi proveo suštinske promjene već pregovori o reformama koje će i iz aspekta kineskih vlasti biti od koristi tamošnjem gospodarstvu, podsjeća čelnik Komore.

Za kinesko se gospodarstvo očekuje da će u ovoj godini porasti 6,5 posto, ali stručnjaci očekuju mogući slabiji rezultat zbog trgovinskog rata. U proteklim je tjednima tržište dionica palo na najnižu razinu od 2014. godine.

You may also like

0 comments