Američka vojska izvela zračni udar na skrovište Jihadi Johna

Američka vojska izvela je zračni udar u Siriji ciljajući militanta Islamske države Mohammeda Emwazija, u medijima poznatog kao Jihadi John, izjavio je u četvrtak američki dužnosnik.

Riječ je o džihadistu koji je sudjelovao u nizu ‘video’ egzekucija u kojima su odrubljivanjem glava smaknuti mnogi zapadni taoci. Sjedinjene Države još uvijek procjenjuju učinkovitost udara koji se dogodio u okolici grada Raqqa, kazao je dužnosnik koji je, kao javlja Reuters, govorio pod uvjetom anonimnosti.

Jedan od glavnih likova na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) odrubljuju glave taocima, Mohammad Emwazi, je u Kuvajtu rođeni Britanac iz dobrostojeće obitelji. Odrastao je u Londonu i diplomirao računalno programiranje.

U IS-ovim videosnimkama je odjeven je u crno, vitla nožem i govori britanskim naglaskom, prijeteći zapadnim državama i njegovim političkim vođama. Ime John dali su mu taoci, jer su njega i druge Britance iz IS-a prozvali Beatlesima. Prema pisanju medija Emwazi je 2012. otputovao u Siriju gdje se pridružio IS-u.

You may also like

0 comments