Američka naftna industrija imala je koristi od NAFTA-e

Američka naftna industrija imala je koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, kazao je čelnik Američkog instituta za naftu (API), pozivajući kabinet predsjednika Donalda Trumpa da ne dira u NAFTA-u.
Uoči novog kruga pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA) u drugoj polovini siječnja u Montrealu čelnik API-ja Jack Gerard upozorava da bi bilo pogrešno mijenjati njegove odredbe u sektoru energetike.

“Gledano iz naše perspektive, energetski dio NAFTA-e dobro funkcionira”, kazao je Gerard novinarima.

Američki predsjednik zatražio je nove pregovore o NAFTA-i kako bi izborio bolje uvjete za američke kompanije i potrošače.

Iz mnogih pak američkih kompanija poručuju da su američka industrija i potrošači imali koristi od postojećeg sporazuma a Gerard naglašava njegovu ključnu ulogu u uspjehu naftne industrije.

“Najviše nas muči što u slučaju da ne uspiju postići sporazum o nekim od tih drugih dijelova sporazuma, trebali bi zadržati postojeću konstrukciju NAFTA-e kada je u pitanju energija a ne povući se iz sporazuma”, naglašava čelnik API-ja.

Trump je NAFTA-u proglasio “katastrofom”, najgorim sporazumom koji su Sjedinjene Države ikada potpisale, tvrdeći da je prouzročio američki deficit u trgovini s Meksikom od 64 milijarde dolara i gubitak bezbroj radnih mjesta.

Gerard pak tvrdi da je sporazum “sjajan primjer što se može postići otvorenim granicama”.

Prema vladinim podacima, američki izvoz nafte i derivata u Meksiko naglo je poskočio nakon potpisivanja sporazuma, na 880 tisuća barela dnevno u 2016. godini, sa samo 124 tisuće barela prije no što je stupio na snagu.

Pregovarači su zaključili pet krugova pregovora ali se i dalje spore oko pojedinih tema a ove će godine njihove pozicije dodatno zakomplicirati predsjednički izbori u Meksiku i izbori za američki Kongres. (Agencije)

You may also like

0 comments