Američka gospodarska komora je protiv Trumpovih carina

Američka gospodarska komora osudila je predsjednika Donalda Trumpa zbog zaoštravanja globalnih trgovinskih sporova. U izvješću tvrdi da će carine koje nameće američka vlada i odmazde pogođenih trgovinskih partnera poput bumeranga pogoditi američko gospodarstvo.
Komora, koja je najveća nacionala lobistička skupina i tradicionalni saveznik Trumpove Republikanske stranke, ocijenila je da Bijela kuća svojim pokušajem da carinama zaštiti američku industriju i radnike riskira globalni trgovinski rat.

Pritisak republikanaca zbog štete nastale osvetničkim carinama

Analiza štetnih posljedica koje bi svaka država SAD-a mogla osjetiti zbog osvete trgovinskih partnera pogođenih carinama pokazuje da bi se Bijela kuća mogla naći pod pritiskom republikanaca uoči kongresnih izbora u studenome. Primjerice, izvoz iz Teksasa u vrijednosti od četiri milijarde dolara mogao bi postati metom osvetničkih carina, priopćila je Komora, uključujući meso vrijedno 321 milijun dolara koje se svake godine izvozi u Meksiko i stočnu hranu u vrijednosti od 494 milijuna dolara koja se izvozi u Kinu.

Trump je uveo carine na milijarde dolara vrijedan uvoz čelika i aluminija iz Kine, Europske unije, Kanade i drugih zemalja, a razmišlja o proširenju carinskih pristojbi i na automobilski sektor. Komora, koja ima tri milijuna članova, pohvalila je Trumpa zbog smanjenja poslovnih poreza u prosincu, ali povećanje napetosti u trgovinskim odnosima sa svijetom dovelo je do raskoraka s Bijelom kućom.

Na pitanje novinara o izvješću Komore, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odgovorila je samo kako je “predsjednik usmjeren na pomaganje u zaštiti američkih radnika i industrija te stvaranje uvjeta za poštenu utakmicu”.

Poslovni svijet najviše zabrinjava trgovinski rat SAD-a i Kine

Očekuje se da će Komora potrošiti milijune dolara uoči izbora u studenome kako bi pomogla kandidatima koji podržavaju slobodu trgovine, imigraciju i niže poreze. Već je poduprla kandidate koji podržavaju te ciljeve tijekom republikanskih predizbora.

Poslovne ljude i investitore možda najviše zabrinjava povećanje opasnosti od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, dviju najvećih svjetskih ekonomija. SAD se priprema 6. srpnja uvesti carine u visini od 34 milijarde dolara na kineske proizvode, dok Kinezi prijete odmazdom, tj. uvođenjem carina na američke poljoprivredne proizvode i drugu robu.

Iako su Trumpa uvjeravali da se treba odreći trgovinskih prijetnji jer bi time naštetio saveznim državama koje su ga podržale na predsjedničkim izborima 2016., posljednjih mjeseci on je postao još agresivniji.

U ponedjeljak je prijetio da će poduzeti mjere protiv Svjetske trgovinske organizacije optužujući je da dopušta iskorištavanje SAD-a u svjetskoj trgovini. Trump je u početku Kanadu, članice EU-a i neke druge zemlje izuzeo od uvođenja carina od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij, međutim, ukinuo je izuzeće prošli mjesec u vrijeme kada se susreo s čelnicima G7 u Quebecu.

Trump prijeti i “Harley-Davidsonu”

Osveta je stigla brzo. Početkom prošlog mjeseca Meksiko je uveo carine na američke proizvode, primjerice čelik, svinjetinu, burbon, dok je EU zaračunao namete od 25 posto na 2,8 milijardi eura uvoza iz SAD-a, uključujući traperice i motocikle “Harley-Davidson”.

“Harley-Davidson”, koji dominira američkim tržištem velikih motocikala, najavio je da će dio proizvodnje preseliti u inozemstvo kako bi izbjegao povećanje troškova za izvoz u zemlje EU-a, a Trump je osudio taj potez tvrdeći da je to jednako predaji i zaprijetio kaznenim porezima.

Kanada, koja je članica Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) sa SAD-om i Meksikom, 1. srpnja uvela je osvetničke mjere za 16,6 milijardi dolara američkih dolara, uključujući kavu, kečap i viski. Globalne dionice u ponedjeljak su pale zbog zabrinutosti investitora eskalacijom trgovinskih sporova.

You may also like