AmCham poručio: Fiskalnom reformom go gospodarskog rasta

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) predložila je u ponedjeljak niz mjera za poboljšanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz poreznu reformu.

Hrvatski porezni sustav obilježavaju nagle i česte promjene koje dovode do nestabilnosti i nepredvidljivosti poslovnog okruženja, kaže se u priopćenju AmCham-a, koji ukazuje na važnost kvalitetnije provedbe bolje regulative tj. pravodobnog planiranja i detaljne pripreme zakona i propisa.

Troškovi uvođena iznenadnih ili nedovoljno razrađenih zakonskih izmjena su visoki, a to ograničava razvoj poslovanja jer se dio resursa angažira na prilagodbi internih procesa zakonskim promjenama, umjesto na tržišnu utakmicu, kažu u AmChamu.

Lošim smatraju što se većina zakona donosi kroz hitnu saborsku proceduru, smatrajući da bi se vlada trebala obvezati na godišnje povećanje udjela zakona donesenih redovnom procedurom.

AmCham smatra da uspjeh porezne reforme, osim konkretnih poreznih izmjena, zahtijeva i promjenu pristupa poreznih vlasti, koje bi trebale biti savjetnici i partneri gospodarstva i građana.

Ta udruga predlaže niz mjera za olakšavanje poslovanja na hrvatskom tržištu. Smatra da je Hrvatska nekonkurentna po pitanju poreznog opterećenja rada, posebice u segmentu viših plaća koje ulaze u najvišu stopu od 40 posto, što, kako se navodi, dovodi do nedostatka kadrova u ICT industriji i drugim propulzivnim sektorima.

Predsjednik AmChama Berislav Horvat smatra da treba ukinuti stopu ili drastično povećati prag za primjenu stope poreza na dohodak od 40 posto. Drži da bi to povećalo plaće, potrošnju i prihode od PDV-a i trošarina, dijelom zaustavilo iseljavanje, a Hrvatskoj pomoglo postati regionalnim centrom niza modernih industrija.

AmCham stoga predlaže izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit pri čemu bi u porezno priznate izdatke neoporezive kao plaća naravi, ušli stimuliranje radnika udjelom u vlasništvu, opremanje dodatnih sadržaja i financiranje teretane, vrtića, team buildinga itd. Te mjere snizile bi trošak poslodavcima, uz veće pogodnosti zaposlenicima i pojednostavljenje poreznog sustava, drže u AmChamu.

AmCham predlaže i omogućavanje reinvestiranja dobiti tvrtkama koje su povećale broj zaposlenika, a ne samo uložile u materijalnu imovinu.

You may also like

0 comments