Amanjenje opskrbe podiglo cijenu nafte

Nastojanja poroizvođača
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 58 dolara, potaknute discipliniranim nastojanjima vodećih proizvođača da usklade opskrbu sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela  iznosila je 57,65 dolara.  Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 54,80 dolara.

Jučerašnji rast potaknulo je smanjenje zaliha u SAD-u i pojačana zimska potražnja za lož-uljem nakon što je sjeveroistočni dio zemlje zahvatila mećava kakva nije viđena proteklih nekoliko godina.  Dodatnu potporu cijenama pružio je i podatak da je proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u siječnju porasla manje no što se očekivalo, prema Reutersovom istraživanju.

OPEC i njegovi saveznici koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno, a Saudijska Arabija najavila je da će u veljači i ožujku samoinicijativno srezati opskrbu za dodanih milijun barela dnevno.

Ruska proizvodnja povećala se u siječnju, ali u skladu sa sporazumom o smanjenju proizvodnje. U Kazahstanu je smanjena. Energetski div BP upozorio je ipak da će početak 2021. godine biti težak zbog pada potražnje za naftnim proizvodima, napominjući da je promet u maloprodaji u siječnju pao na godišnjoj razini oko 20 posto. U četvrtom tromjesečju 2020. smanjen je 11 posto.

Potražnja bi se ipak trebala oporaviti tokom godine, dodaje BP, predviđajući povratak svjetskih zaliha na petogodišnji prosjek sredinom godine. OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 55,13 dolara, što znači da je porasla 72 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments