Alžirski predsjednik ponovno u javnosti

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika pojavio se u nedjelju u javnosti nakon mjesec dana izbivanja koje je potaknulo špekulacije o problemima sa zdravljem čelnika važnog energetskog i vojnog partnera Zapada u sjevernoj Africi.

Otkada je 2013. godine pretrpio moždani udar, 80-godišnji Bouteflika rijetko se pojavljuje u javnosti, i to obično samo na snimkama i fotografijama susreta s gostujućim državnicima koje objavljuju državni mediji. To je potaknulo pitanje hoće li državnik koji je na vlasti u Alžiru gotovo dva desetljeća dovršiti aktualni mandat.

Video snimka emitirana u nedjelju na državnoj televiziji prikazuje alžirskog predsjednika kako prima ministra za afričke i arapske poslove. To je ujedno njegov prvi nastup u javnosti od 20. veljače kada je odgodio posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Alžiru zbog, kako je navedeno, akutnog bronhitisa.

Boutefliku se na snimci vidi kratko kako sjedi za stolom s ministrom Abdelkaderom Messahelom, koji ga je prema izvješću medija u nedjelju brifirao o stanju u Maliju, Libiji i Sahelu. Šef vladajuće stranke FLN i drugi vladini pristaše u više su navrata opovrgavali špekulacije o lošem zdravstvenom stanju alžirskog predsjednika nakon odgode Merkeličina posjeta, tvrdeći da Bouteflika normalno obavlja predsjedničke dužnosti.

Odgoda je ipak iznova potaknula pitanja o potencijalnoj tranziciji vlasti u Alžiru nakon Bouteflike. Ta je zemlja ključni dobavljač plina za Europu i partner Zapada u vojnim operacijama protiv islamističkih militanata u sjevernoj Africi.

You may also like

0 comments