Alžir odbio dati akreditacije francuskim novinarima

Francuski mediji bojkotirali su posjet svog premijera Manuela Vallsa Alžiru jer je ta zemlja odbila akreditirati dvoje novinara iz dnevnika Le Mondea i televizijske emisije Petit Journal na Canal+, javlja u nedjelju AFP.

Alžirske vlasti su, naime, zbog nezadovoljstva kako je Le Monde izvještavao o skandalu s Panamskim dokumentima i načina na koji Petit Journal često ismijava zdravstveno stanje predsjednika Abdelaziza Bouteflike, odbile izdati vize pa tako i akreditacije za novinare spomenutih medija, a Valls je kazao da žali zbog te odluke, posebice stoga jer dvije zemlje “dijele istu viziju u mnogim pitanjima, uključujući i problem Libije”.

Ističući “strateške odnose” između dvije zemlje Valls je kazao da “smo ovdje jer prijateljstvo između Alžira i Francuske nadilazi malene probleme”.

Zbog uskraćivanja akreditacije kolegama, posjet Vallsa ne pokrivaju javne radijske postaje France Culture i France Inter, kao niti dnevni listovi Liberation i Le Figaro. Televizijski kanal France 2 također nije poslao ekipu, već samo snimatelja koji će osiguravati “pool”, a slično je postupio i kanal TF1. Agencije poput AFP-a i Reutersa prate posjet jer, kako ističu, imaju obvezu prema domaćim i stranim klijentima.

You may also like

0 comments