Ali Larijani na čelu iranskog parlamenta

Umjereni konzervativac Ali Larijani ponovno je izabran u nedjelju za predsjednika iranskog parlamenta sa 173 glasova nasuprot 103, koliko je osvojio njegov protivnik, reformator Muhamed Reza Aref, nakon glasovanja izravno prenošena na radiju.

Glasovanje je organizirano nakon parlamentarnih izbora koji su omogućili rebalans snaga između konzervativaca i reformatora u savezništvu s umjerenima predsjednika Hasana Rohanija, nedovoljan međutim da bi se ovima potonjima omogućilo preuzimanje predsjedanja parlamentom.

Radi se o premoćnoj pobjedi 57-godišnjeg Larijanija budući da dobija više od 61 posto glasova. U glasovanju je sudjelovao 281 zastupnik od ukupno 290 koliko ih ima u parlamentu. Po prebrojavanju France pressea temeljenom na službenim rezultatima, reformatori su dobili 133 mjesta, konzervativci 125 a nezavisni 26 mjesta.

No, izabrani zastupnici uz podršku reformatora i umjerenih radije su glasovali u korist Larijanija, pragmatika koji je odobrio nuklearni sporazum u srpnju 2015. između Irana i velikih sila, usprotivivši se najradikalnijima iz konzervativnog tabora. Ali Larijani uspio je i mobilizirati nezavisne zastupnike u svoju korist.

You may also like