Alen Premužak novi predsjednik uprave Dalekovoda

Na mjestu predsjednika Uprave Dalekovoda Paška Velu će od 1. prosinca naslijediti Alen Premužak, koji je posljednje tri i pol godine na dužnosti predsjednika Uprave Hrvatske pošte, izvijestili su u srijedu iz Dalekovoda.

Kako se navodi u priopćenju, Nadzorni odbor Dalekovoda donio je odluku o razrješenju dosadašnjeg predsjednika Uprave Vele, kao i članova Uprave Adrijane Raković i Željka Lakića. Pri tome Vela i Raković napuštaju Dalekovod, a Lakić ostaje u tvrtki, ali na novoj dužnosti.

Istodobno, Nadzorni odbor imenovao je Premužaka za predsjednika Uprave, a Helenu Jurčić Šestan, Mirka Leku i Branimira Alujevića za članove Uprave Dalekovoda. Jedini dosadašnji član Uprave koji će to i ostati je Marko Jurković. “U mandatu razriješenih članova Uprave u društvu Dalekovod učinjeni su značajni pomaci, kako na stabilizaciji poslovanja društva po zaključenju predstečajne nagodbe i provedenoj dokapitalizaciji, tako i na započinjanju sveobuhvatnog procesa restrukturiranja u modernu, globalno orijentiranu kompaniju”, navodi se u priopćenju Dalekovoda.

Danas, kako dodaju, “pred društvom stoje novi izazovi u sferi ostvarivanja značajnijeg rasta i razvoja poslovanja, primarno na inozemnim tržištima, usporedno s finalizacijom internih procesa restrukturiranja”.

Premužak dolazi u Dalekovod s mjesta predsjednika Uprave Hrvatske pošte, Jurčić Šestan s mjesta članice Uprave za financije u koncernu Sunce, a Leko se vraća u Dalekovod iz Siemensa. Alujević je, pak, do imenovanja u Upravu imao dugogodišnju inženjersku karijeru u Dalekovodu s iskustvom na poslovima međunarodnog ugovaranja, navode iz Dalekovoda. “Društvo smatra da će u individualnim i timskim kompetencijama nove Uprave imati vodstvo koje će nastaviti započete procese restrukturiranja te omogućiti realizaciju postavljenih ciljeva i dugoročan prosperitet Dalekovoda kao međunarodno etablirane moderne kompanije”, zaključuju iz Dalekovoda.

Mađarski nezavisni operator elektroenergetskog sustava Mavir objavio je da je potpisao ugovor sa slovenskim Elesom za gradnju 400 kW interkonekcijskdog dalekovoda između dvije država. Dalekovod Heviz-Cirkovce bi trebao biti izgrađen do kraja 2018. Trenutno, jedino Slovenija od susjednih država nema direktnu vezu s Mađarskom. Ta veza uključena je u EU razvojne planove za elektroenergetske mreže i definirana je kao projekt od zajedničkog interesa s obzirom da doprinosi europskim klimatskim i energetskim ciljevima. Njime se stvara i mogućnost direktnog trgovanja energijom između dviju zemalja, te povećava sigurnost dobave i diverzifikacija izvora.

You may also like