Aleksis Cipras zaobilazi parlament glede odluka o reformama

Atena – Vlada u Ateni ne želi da o četveromjesečnom produžetku pomoći Grčkoj odlučuje parlament te zemlje. Zbog toga je naišla na kritike u vlastitim redovima.

U unutarstranačkom sporu se ne radi samo o članstvu Grčke u eurozoni i o tome tko vodi glavnu riječ u odnosima između Atene i međunarodnih kreditora. Dok se prema shvaćanju svih europskih partnera program pomoći Grčkoj produžuje do lipnja, stranka Alexisa Tsiprasa pred domaćom publikom i dalje je ustrajna u svom stavu da je produžen samo „dogovor o kreditu“, ali ne i program štednje u cjelini. S takvom argumentacijom Tsipras, međutim, nailazi na nepovjerenje i kritike u vlastitim redovima. Na jednoj sjednici njegove lijevo orijentirane frakcije, a koja je bila zatvorena za javnost, svi zastupnici su bili protiv dogovora s EU partnerima. Najmanje deset njih se u jednom probnom glasovanju izjasnilo protiv produžetka programa pomoći Grčkoj, ostali zastupnici su bili suzdržani. Usto je stiglo i upozorenje iz redova desnopopulističke stranke ANEL (Stranka neovisnih Grka). „Ukoliko se taj dogovor predstavi parlamentu, trebali bismo glasovati protiv njega“, izjavio je u jednom televizijskom intervjuu Nikos Mavraganis, član ANEL-a. Ministar za socijalna pitanja Dimitris Stratoulis kazao je, međutim, da za najnoviji dogovor s vjerovnicima nije potreban blagoslov parlamenta. Stranački list „Avgi“ je obrazložio da „vlada nije potpisala novi sporazum o kreditiranju, nego je samo produžila već važeći dogovor“.Ekonomist i publicist Makis Andronopoulos ne razumije taj stav. „S jedne strane se govori o produženju važećih dogovora, a sa druge strane se biračima želi prodati informaciju da program mjera štednje ipak nije produžen“, izjavio je Andronopoulos u razgovoru za Deutsche Welle (DW). On još dodaje da vladajuća ljevičarska stranka tako postaje zarobljenica vlastite retorike.

Andronopoulos ne skriva da u biti simpatizira grčke ljevičare. Premijer Tsipras je, kaže taj ekonomist, za razliku od svog prethodnika jedan mladi nositelj nade koji nema nikakve veze s moćnim političkim obiteljima u zemlji te da je on čovjek koji se želi suprotstaviti korupciji i upitnim interesnim spletovima. Tsipras bi se trebao riješiti svog krajnjeg ljevičarskog stranačkog krila, poručuje Andronopoulos. „Bivši socijalistički vođa Andreas Papandreou je pokazao kako to treba uraditi: prema njegovom naređenju je 1977. godine iz stranke u jednom mahu izbačeno više vodećih članova. To je bilo prije nego je socijalistička stranka PASOK 1981. godine došla na vlast“, pojašnjava Andronopoulos. Tsiprasu to neće biti jednostavno učiniti jer bi interni spor ugrozio stabilnost vlade, kaže Andronopoulos i dodaje da bi uskoro moglo doći do novih izbora ukoliko bi se Tsipras odlučio na taj korak. U posljednje vrijeme lijevo krilo Syrize šalje sve jasnije poruke: nakon što je Manolis Glezos, zastupnik u Europskom parlamentu, javno okrivio stranački vrh da je „izdao izborni program“, ekonomist Kostas Lapavitsas je u petak (6.3) zatražio da se u lipnju „prestrukturiraju“ grčki dugovi. On je upozorio da bi do tada vladajuća ljevičarska stranka trebala po mogućnosti što više onoga provesti u djelo što piše u izbornom programu. „Četveromjesečno produženje služi za to da se osigura da Syriza počne s realizacijom vlastitog izbornog programa“, izjavio je Lapavitsas u jednom televizijskom inervjuu.

Lapavitsas se već dugo zalaže za povratak drahme i time predstavlja političku suprotnost onome za što se zalaže aktualni ministar financija Yanis Varoufakis, a to je ostanak u eurozoni. Lapavitsas ujedno ističe da je Syriza došla na vlast kako bi u djelo provela svoj izborni program. Ukoliko se u lipnju, kaže on, Grčka bude morala odlučivati između novog paketa mjera štednje ili članstva u eurozoni, tada bi se trebalo „pitati narod“. Lapavitsas, međutim, ostavlja otvorenim hoće li u tom slučaju doći do novih izbora ili tu ipak misli na referendum.Lapavitsas se već dugo zalaže za povratak drahme i time predstavlja političku suprotnost onome za što se zalaže aktualni ministar financija Yanis Varoufakis, a to je ostanak u eurozoni. Lapavitsas ujedno ističe da je Syriza došla na vlast kako bi u djelo provela svoj izborni program. Ukoliko se u lipnju, kaže on, Grčka bude morala odlučivati između novog paketa mjera štednje ili članstva u eurozoni, tada bi se trebalo „pitati narod“. Lapavitsas, međutim, ostavlja otvorenim hoće li u tom slučaju doći do novih izbora ili tu ipak misli na referendum.

You may also like