Aleksić: Put prema konverziji je sada širom otvoren

Koordinator Udruge Franak Goran Aleksić ocijenio je u četvrtak kako odluka Ustavnog suda da zakoni o konverziji kredita u ‘švicarcima’ ostanu na snazi do konačne odluke o njihovoj ustavnosti znači da je put prema konverziji sada širom otvoren.

Ustavni sud u četvrtak je objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji reguliraju pitanje konverzije kredita u ‘švicarcima’ u eurske te da je odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.  Svi predlagatelji, a riječ je o osam banaka i četiri fizičke osobe, uz svoje su prijedloge za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu podnijeli i prijedloge da se privremeno, do donošenja konačne odluke, obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporenih zakona. Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za privremenim mjerama neće prihvatiti. Oba osporena zakona i dalje su u primjeni i oba pravno obvezuju svoje adresare, kažu iz Ustavnog suda.

“Ne mogu reći da je ova odluka sto posto očekivana, ali smo jako sretni da je donesena. Dakle, put prema konverziji je sada širom otvoren, vrata su širom otvorena i svi koji budu prihvatili konverziju moći će svoje glavnice smanjiti za 30 posto i dalje otplaćivati kredite uz euro valutnu klauzulu”, izjavio je Aleksić za Hinu. Posebno je naglasio kako, kakva god bila konačna odluka Ustavnog suda, “ona za dužnike ne bi trebala imati važnosti, jer zakon nakon što se ukine ne vrijedi od tog dana kada je ukinut, a sve ono što je bilo prije toga vrijedi”. “Ne ulazim sada u nekakve diskusije koga će banke tužiti i zašto, ali meni izgleda nevjerojatno da banke podignu 50 tisuća tužbi i zahtijevaju da se sve to vrati nazad i nevjerojatno mi je da bi sud presudio u njihovu korist u tom slučaju, jer potpuno je jasna ustavna odredba da se zakon može samo ukinuti, a kada se ukine ne vrijedi od onog dana kada je ukinut, a do toga dana on vrijedi”, kazao je Aleksić.

Naime, dužnici iz pojedinih banaka upozoravaju kako u nacrtima aneksa ugovora o kreditu stoji da u slučaju ‘rušenja’ tih zakona na Ustavnom sudu, novopotpisani ugovor ne bi imao pravnog učinka. Aleksić ističe kako ova odluka Ustavnog suda znači da banke koje su već slale anekse ugovora u kojima stoji ta ograda moraju mijenjati prijedloge aneksa.

You may also like