Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u radnoj poseti Minhenu gde će se sastati sa premijerom nemačke savezne pokrajine Bavarske Horstom Zehoferom, ministarkom za Evropu i regionalne odnose Beatom Merk i brojnim bavarskim privrednicima. 

Premijer Vučić će učestvovati na Biznis forumu u Minhenu gde će razgovarati sa predstavnicima gotovo 30 bavarskih preduzeća, a u Privrednoj komori Srbije očekuju vrlo konkretne najave ulaganja u našu zemlju. Sastanak organizuje Privredna komora Srbije, uz podršku Privredne komore Minhena, a u razgovorima će, između ostalih, učestvovati predstavnici automobilske, metalske i elektroindustrije. Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije, tokom radne posete predviđeni su i susreti Vučića sa predstavnicima privrede i bavarskih preduzeća – PKS i IHK Bavarske (IHK für Münćen und Oberbayern) u okviru Biznis foruma u Minhenu, donosi Tanjug.

Predsednik PKS Marko Čadež očekuje da će ova poseta doneti vrlo konkretne najave ulaganja u proširenje postojećih i nove kapacitete, što će omogućiti otvaranje novih radnih mesta za građane Srbije. Predsednici Vlade Srbije i PKS imaće radni sastanak sa gotovo 30 bavarskih firmi, na kome će ih upoznali sa prednostima poslovanja i ulaganja u Srbiju, kao i napretkom u poboljšanju poslovne klime u Srbiji.  Osim privrednika, sastanku će prisustvovati i predstavnici Privredne komore Minhena i Gornje Bavarske i bavarskog Ministarstva privrede.

  Takođe, očekuje se da nemačke kompanije predstavnike srpske vlade i PKS upoznaju sa svojim aktivnostima i planovima. Na sastanku će učestovati predstavnici kompanija Simens, Vebasto, Knot holding, Osram, Dreger…  To je jedan u nizu poslovnih susreta srpskih privrednika sa kompanijama iz nemačkih saveznih pokrajina, a početkom februara organizovan je Privredni forum u Štutgartu.

Od svih nemačkih saveznih pokrajina, Srbija ima najrazvijenije ekonomske odnose upravo sa Bavarskom. Poređenja radi, Srbija sa Bavarskom ima veću spoljnotrgovinsku razmenu nego sa mnogim drugim pojedinačnim zemljama. Čak jedna trećina srpskog izvoza u Nemačku je upravo u Bavarsku. Prošle godine vrednost srpskog izvoza u Bavarsku iznosila je gotovo pola mijarde evra (462 miliona evra). Robna razmena Srbije sa Bavarskom na godišnjem nivou iznosi 734 miliona evra.  Srbija u razmeni sa Bavarskom ostvaruje suficit koji je prošle godine iznosio 190 miliona evra. Tome su doprinele i kompanije iz te pokrajine koje već posluju u Srbiji, među kojima su Leoni i Simens.

Related Posts