Aleksandar Vučić očekuje probleme nakon izbora na Kosovu

Pobjeda tzv. ratne koalicije na Kosovu stvorit će mnogo problema, ali je ključno da Albanci neće imati kontrolu nad Srbima kao što su željeli, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Komentirajući ishod nedjeljnih izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, Vučić je novinarima rekao da će pobjeda koalicije predvođene Ramushem Haradinajem, Hashimom Thacijem i Fatmirom Ljimajem predstavljati problem, ali će se Beograd boriti da sačuva stabilnost i nastavi dijalog. “Takozvana ratna ili veteranska koalicija stranaka, koja je dobila većinu na izborima je ona grupacija koja je najotvorenije prijetila Srbima i to će nam stvoriti mnogo problema”, rekao je Vučić.

On je naglasio da će prilikom formiranja vlade Priština pred sobom imati jedinstven srpski blok koji će štititi interese Srba i Srbije na Kosovu. “Ostaje vidjeti kakve koalicije žele formirati. Imaju prilično jedinstven blok Srba koji će štititi i čuvati svoje interese”, poručio je Vučić.

Poslije izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu Srbe će u Prištini predstavljati 10 zastupnika Srpske liste, objavljeno je u Beogradu, a beogradski mediji kao najveće izborno iznenađenje navode oporbeni pokret Samoodređenje, koji je izbornu utrku završio na drugom mjestu.

Nakon što je službeni Beograd među pet političkih opcija koje su kandidirali kosovski Srbi izravno podržao Srpsku listu, predsjednik parlamentarnog odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun ocijenio je kako izborni rezultat pokazuje da je “Srbija nezaobilazan i jedini čimbenik” koji može pregovorati u ime srpskog naroda na Kosovu.

Prema nepotpunim izbornim rezultatima koje je objavila koalicija nevladinih organizacija Demokracija na djelu, 34,5 posto osvojila je koalicija okupljena oko Hashima Thacija i Ramusha Haradinaja, slijedi pokret Samoodređenje (26,7 posto), koalicija oko Demokratskog saveza Kosova (25,8 posto), te Srpska lista s 4,8 posto glasova, dok su sve ostale stranke i organizacije sudionice izbora osvojile 10,1 posto. Pravo glasa na kosovskim izborima imalo je oko 1,87 milujuna birača, među kojima oko 100.000 Srba.

You may also like

0 comments