Aleksandar Vučić: Nismo odgovorni za migacije, poduzeli smo sve mjere: oprosta režija neće biti, najniže su u regiji

Beograd – Premijer Srbije Aleksandar Vučih izjavio je danas da Srbija nije odgovorna za aktuelne migracije, koje su uznemirile Evropu.

Srbija će, kako je dodao, pojačati graničnu kontrolu i prihvatiti savete i ideje koje dolaze iz EU, jer, kako je rekao, mnogo možemo da naučimo od evropskih prijatelja po tom pitanju. Vučić je, na konferenciji za novinare posle razgovora sa evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitrisom Avramopulosom, naveo da je Srbija brzo preduzela akciju u dogovoru sa Briselom i nekim evropskim vladama.

Premijer je dodao da je Srbija postupala u skladu sa dogovorom iz Brisela o slobodi kretanja, ali takođe i sa vladama zemalja EU i preduzela akciju da ljude koji su pokušali da zloupotrebe tu vrstu poverenja vrate odakle su došli.Vučić je dodao da je sa evropskim komesarom razgovorao o onome što je posao MUP-a, Ministarstva pravde, ali i cele vlade, vezano za pitanja migranata, azilanata, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala u celom regionu, kao i terorizma.

Kako je dodao, razgovarali su i o evropskoj budućnost Srbije i činjenici da je našoj zemlji potrebna podrška i pomoć u poglavljima 23 i 24. “Dobili smo značajnu podršku za stabilan razvoj i put ka Evropskoj uniji”, rekao je Vučić i dodao da je Avramopulosu rekao da Srbiju smatra izvorom i faktorom stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Vučić je evropskom komesaru preneo i da Srbija ima dobre ili odlične odnose sa svim susedima i da želi da dalje unapređuje te odnose. “Rekao sam da ćemo da nastavimo dijalog sa svima sa kojima se u pojedinim pitanjima ne slažemo, da ćemo nastaviti dijalog u Briselu”, rekao je Vučić.

Takođe je izjavio  da građani Srbije struju plaćaju za 30 odsto manje od najniže cene u zemaljama regiona.On kaže da nije moguće oprostiti dugove za režijske troškove. “U Srbiji su režijski troškovi najniži u regionu.. ja nisam od Deda Mrazova.. ne znam pod kojim izgovorom da bilo kome bilo šta oprostimo, ne bi bilo fer prema onima koji redovno izmiruju obaveze”, rekao je Vučić novinarima.
Odgovarajući na pitanje da li država može da oprosti dugovanja građana prema njoj, kao što je to uradila Makedonija, premijer je objasnio da uvek bira teži put, put u cilju sprovođenja mera i ozdravljenja privrede i finansija, umesto da se “udvara” građanima. On je rekao i da jedan Švajcarac, kada bi mu neko rekao “ja sam dobar političar, obezbediću vam da ne plaćate vodu i struju godinu dana”, ne bi klicao i aplaudirao tom političaru, nego bi pozvao psihijatra.Vučić je takođe rekao da je postao premijer u najteže vreme, kada je javni dug bio “doteran do kraja”, kada je fiskalni deficit bio na najvišoj stopi, kada su postojali brojni politički problemi i kada nije postojala “stvar koja nam se nije dogodila, od Kosova pa nadalje”. “Zadovoljan sam što u tako teškim vremenima možete da pokažete šta je to što radite, možete, želite i hoćete da napravite… U nekim lakim vremenima ne vidim neku veliku potrebu da neko dobar bude na čelu vlade”, rekao je premijer.

You may also like