Aleksandar Vučić će podržati Tomislava Nikolića za predsjednika

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić dogovorili su se da aktualni šef države bude kandidat vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na skorim predsjedničkim izborima, tvrdi u četvrtak beogradski tisak. Vučić i Nikolić su do detalja napravili plan za predsjedničke izbore, koji podrazumijeva da Vučić podrži Nikolićevu kandidaturu, piše list Danas pozivajući se na neimenovane izvore u državnom vrhu.

Sugovornici ovog lista tvrde da je “dogovor čvrst i razrađen u svim dijelovima” te da će “Nikolić biti Vučićev kandidat” na predsjedničkim izborima u proljeće 2017. godine. Beogradski mediji posljednjih dana pokušavaju napraviti popis i ocijeniti šanse sudionika izborne utrke za srbijanskog predsjednika, a kao protukandidati Nikoliću spominju se njegov nekadašnji stranački šef, vođa radikala (SRS) Vojislav Šešelj, nekadašnji ministar vanjskih poslova i nedavni kandidat za glavnog tajnika UN Vuk Jeremić, aktualni šef diplomacije i predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić te zaštitnik građana Saša Janković, iza čije bi kandidature mogao stati najveći dio oporbe.

Tvrdnje sugovornika lista Danas su da Vučićev i Nikolićev plan podrazumijeva “ambiciju da Tomislav Nikolić pobijedi već u prvom krugu”, ali bi u tom slučaju Ivica Dačić morao odustati od neslužbeno najavljene kandidature za šefa države. “Od Dačića se očekuje najprije da odustane od kandidature za predsjedničke izbore, a potom i da pozove birače Socijalističke partije Srbije da glasaju za Tomislava Nikolića”, piše list.

Međutim, Dačić kaže za Danas da ne odustaje od kandidature, a konačnu odluku o tome hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima donijet će tek početkom godine. Mediji i dalje ne isključuju opciju da se aktualni premijer Vučić kandidira za predsjednika iako je on više puta ponovio da ga to “ne zanima”. List Danas čak tvrdi kako “postoji mogućnost da se premijer predomisli” ukoliko “istraživanja javnog mišljenja i političke prilike budu tako naložile”, ali da je za sada “prilično izvjesna namjera da Vučić podrži Nikolića”. Vučić je izjavio za magazin Globus kako se ne namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima te da, u slučaju da kandidat njegove SNS izgubi, ne bi ostao na mjestu predsjednika vlade jer bi kohabitacija bila nemoguća. “U takvim okolnostima nisu mogući dobri rezultati. Onda je bolje da odem sam”, dodao je Vučić, a na ocjenu kako bi onda bilo logično da se kandidira, rekao je: “Ne, nego da dam sve od sebe da pobijedi onaj kojeg mi odaberemo i podržimo”.

Tomislavu Nikoliću petogodišnji mandat prestaje u svibnju 2017., a za šefa države izabran je nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora protiv dotadašnjeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

You may also like

0 comments