Aleksandar Novak: Prekinuti su pregovori o izgradnji Turskog toka

Moskva i Ankara, koje su u otvorenoj krizi otkad je turska vojska srušila ruski borbeni zrakoplov, “privremeno su prekinule” pregovore o izgradnji plinovoda Turski tok koji je trebao opskrbljivati Tursku a na kraju i jug Europe, rekao je u četvrtak ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak.

“Pregovori su u ovom trenutku prekinuti”, rekao je Novak a prenose ruske novinske agencije, dodajući da je prestalo s radom gospodarsko povjerenstvo zaduženo za taj projekt, u okviru gospodarskih sankcija koje je Moskva uvela Ankari.

Projekt Turski tok je obznanjen krajem 2014. pošto je Europska unija u jeku ukrajinske krize iznenada odustala od projekta Južni tok. Projekt je već bio u zastoju, što je Moskva pripisivala političkoj krizi što je zadnjih mjeseci vladala u Turskoj. Po prvom projektu radovi su trebali početi već sredinom 2015., prve isporuke su bile predviđene za kraj 2016. a na kraju je kapacitet trebao iznositi 63 milijarde prostornih metara na godinu. Gazprom je već bio najavio da radovi neće biti završeni na vrijeme i da kapacitet neće biti veći od 32 milijarde prostornih metara.

Odgovarajući u četvrtak ujutro na pitanje o napretku pregovora, čelnik Gazproma Aleksej Miler je odgovornost prebacio na Ankaru: “Ako Turska ocijeni da joj taj projekt treba, neka nam se javi”, kazao je, dodajući da Ankara nije dala “nikakav prijedlog”. Gazprom je s Turskim tokom htio da Turska, umjesto Ukrajine, bude glavna zemlja za tranzit ruskog plina u Europu. Grčka je već obznanila da je zainteresirana da njegov nastavak prolazi preko njezina teritorija, što je obećala financirati Moskva.

Dok se činilo da taj projekt kasni, Gazprom je bio najavio drugi projekt, Sjeverni tok 2 koji je trebao pojačati kapacitet Sjevernog toka koji je već bio u uporabi a išao je od Rusije preko Baltika do Njemačke. Premda je taj projekt imao kapitalnu potporu europskih energetskih kompanija (Engie, Shell, OMV, BASF i EON), nailazi na otpor nekih zemalja srednje i istočne Europe koje su zatražile njegovu obustavu u pismu koje su poslali predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku.

You may also like