Aleksandar Čepurn: Zemlje Balkana trebaju se opredijeliti kako će se opskrbljivati plinom

Beograd – Zemlje Balkana trebaju se opredijeliti, u slijedećim mjesecima, kako će se opskrbljivati plinom kada istekne četverogodišnji ugovor o transportu plina preko Ukrajine, rekao je veleposlanik Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin. 

Obraćajući se sudionicima znanstvene konferencije “Ruski energetski projekti na Balkanu poslije ‘Južnog toka'”, ruski je veleposlanik ukazao kako je “Gazprom” čvrsto iznio stav kako, kada nakon četiri godine istekne ugovor o transportu plina preko teritorije Ukrajine, plin više neće ići tim putem u Europu. “Novi pravac, zajedno sa ‘Sjevernim tokom’, bit će preko teritorija Turske, a završno  odredište bit će na grčko-turskoj granici”.

Prema njegovim riječima, preliminarni je dogovor bio izgradnja  četiri cjevovoda, od kojih je prvi trebao biti završen 2016. godine. “Plin će ići južnom rutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada ćemo se dogovarati sa Europskom unijom”, objasnio je. Sada se zemlje, kako je ukazao, uključujući one u regiji Balkana, trebaju  opredijeli  kako će se dalje opskrbljivati. “Ključno je u slijedećim mjesecima, u razdoblju od pola godine do godinu dana,  opredijeliti se kako će plin dolaziti do krajnjeg potrošaca”. Napomenuo je kako je važno odrediti tri stvari: isporuke moraju biti pouzdane, treba osigurati potrebne količine koje će regija dobijati i kao treće, potrebno je utvrditi prihvatljive cijene.