Albanija ukinula poreze na mala i srednja poduzeća

Mala i srednja preduzeća koja su registrovana u Albaniji, a koja nemaju godišnji obrt veći od 36.400 evra, od juče ne podležu naplati poreza. Reforma poreskog sistema predstavlja nove mere za podsticaj ‘SME’ sektoru, dok iz Vlade ove države poručuju da se Albanija na taj način približava zapadnoevropskim državama i njihovom poreskom modelu.

Kako piše Digjitale, Albanski premijer Edi Rama saopštio je na jučerašnjoj pres konferenciji da ova država ukida oporezivanje za mala i srednja preduzeća čiji godišnji obrt ne prelazi 50.000.000 leka (oko 36.400 evra), pružajući privredi još veći podsticaj za rast. Tu je i novi model naplate poreza za one biznise čije poslovanje u fiskalnoj godini ostvari obrt do približno 60.000 evra, na šta je Rama prokomentarisao:

Sva preduzeća koja na godišnjem nivou ostvare obrt do 36.000 evra, izuzimaju se iz sistema naplate poreza. Svi drugi biznisi koji ostvare obrt između 36.000 i 58.200 evra, biće podložni oporezivanju, ali po novim stopama – sa 7,5 posto poreza na profit na 5 posto, donosi Netokracija.rs.

Potez albanskog premijera mnogi su okarakterisali kao vetar u leđa tehnološkim startapima i malim biznisima koji se tek pokreću, dok bi ukidanje poreza i nove poreske olakšice mogle dodatno da pomognu ovoj državi kada je jačanje startap ekosistema u pitanju, ali i privlačenje novih investicija. Pitanje koje i dalje ostaje u vazduhu jeste kada bi slične olakšice mogli očekivati u Srbiji, te Hrvatskoj, ali i drugim zemljama regiona.

You may also like