Home Politika Albanci formirali zajednicu općina na jugu Srbije

Albanci formirali zajednicu općina na jugu Srbije

by Agencije

Predstavnici pet stranaka Albanaca na jugu Srbije formirali su u subotu asocijaciju općina Preševa, Bujanovca i Medveđe kao odgovor na zajednicu srpskih općina na Kosovu koju su Srbi dobili po bruxelleskom sporazumu, a prve reakcije dužnosnika u Beogradu su suzdržane.

Cilj asocijacije, kako su objasnili njezini tvorci, je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u ZSO na Kosovu. U općinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od ukupno 114 vijećnika 74 su albanske nacionalnosti, odluka je donijeta većinom od 68 nazočnih, a u radu sjednice u Skupštine općine Preševo nisu sudjelovali vijećnici iz Medveđe gdje se u nedjelju održavaju prijevremeni lokalni izbori.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca Jonus Musliu rekao da je cilj asocijacije da Albancima osigura prava koja su predviđena za Srbe u zajednici srpskih općina na Kosovu, poglavito na prava u oblasti policije, sudstva, zdravstva i da Albanci na jugu Srbije “ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi u ZSO”.

Prve reakcije dužnosnika u Beogradu su suzdržane, a ravnatelj ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić poručio je da će “Srbija poštovati svoje zakone, neće odgovarati na provokacije i da će istrajno i posvećeno širiti ljudska i narodna prava Albanaca, sukladno važećim propisima”. “Oni trebaju biti most između srpskog i albanskog naroda, a ne moneta za potkusurivanje i instrument manipulacije neodgovornih političara iz naše južne pokrajine”, rekao je Đurić, reagirajući na tvrdnje albanskih stranaka s juga Srbije da imaju potporu Prištine i Tirane za formiranje asocijacije općina.

Related Posts