Alarmantna situacija u 3. maju, ostaje bez ljudi i brodova

Ne promjeni li se nešto do kraja ovog mjeseca, u smislu da »3. maj« odnekud dođe do novca i kupi materijal da bi se mogli nastaviti radovi makar na poluzavršenom brodu »Algoma Innovatoru«, sve su indicije da će i Kanađani raskinuti ugovore za sva četiri broda.
Riječki »3. maj« tako bi početkom idućeg mjeseca mogao ostati praktički bez ijednog važećeg ugovora, piše Novi list.

Novac u Uljanik grupi potpuno je presušio, dvije novogradnje koje su u opremnoj luci pulskog brodogradilišta završavaju se tako da naručitelji-brodari direktno plaćaju kooperantima i dobavljačima, a situacija u »3. maju« još je gora jer nemaju ni novac, ni materijal, a moguće od početka idućeg mjeseca ni važeće ugovore, osim ako se ne računa španjolski kemikalac »Santiago« koji već više od godinu i pol dana čami na vezu u pulskom Uljaniku, bez ikakvog pomaka.

Iz resornog Ministarstva gospodarstva kažu da rade na tome da »spase« tri broda, ali pitanje je hoće li se i pod kojim kondicijama uspjeti potpisati novi ugovori za njihov završetak i isporuku. Ministar financija Zdravko Marićzasigurno ne bez razloga počeo je ukazivati na pitanje i problem dodatnih sredstava potrebnih za završetak tih brodova.

Na neodrživo stanje u »3. maju« jučer je ponovno ukazao Juraj Šoljić, ovog puta u funkciji radničkog predstavnika u Nadzornom odboru riječkog brodogradilišta. Po tko zna koji put u posljednjih nekoliko tjedana traži se od Vlade da hitno imenuje svog povjerenika ili kriznu Upravu u »3. maj«.

– »3. maju«, osobito za vrijeme trajanja mandata direktora Maksimiliana Percana, sustavno i planski nanosi se šteta i uništava njegova poslovna reputacija – kaže Šoljić te dodaje kako su otkazani ugovori od strane brodovlasnika samo posljedica takve pogubne poslovne politike. Vrlo ozbiljne optužbe Šoljić je uputio i na račun toga da mu je kao članu Nadzornog odbora direktor »3. maja« onemogućio uvid u svu dokumentaciju koju je zatražio, a tiču se pozajmica od 523 milijuna kuna Uljaniku, raznih cesija, investicija, ugovora i podugovora, aneksa i drugih dodataka ugovorima.

Osim bez poslova, »3. maj« ostaje i bez ljudi. Prema informaciji koju je Novi list dobio od Predraga Kneževića iz Sindikalnog odbora za spas »3. maja«, samo od početka ovog mjeseca iz riječkog brodogradilišta otišlo je 49 radnika, i to mahom dokazanih, vrsnih majstora.

You may also like

0 comments