AL-TANI: KATAR SE NEĆE UPLAŠITI , POVEĆAVA PROIZVODNJU ENERGENATA

Šef katarske diplomacije, Mohamed bin Abdelrahman Al-Tani pozvao je u srijedu u Londonu na dijalog svoje susjede kako bi se što prije riješila kriza u Zaljevu.
“Katar i dalje poziva na dijalog”, rekao je ministar u govoru održanom u Chatam Houseu, najboljem europskom think-tanku, optuživši pritom Saudijsku Arabiju i njezine saveznike iz regije da “traže da se Katar odrekne svojeg suvereniteta”.

Kazao je da je Katar spreman angažirati se na pregovorima u kojima će se jasno jamčiti njegov suverenitet te je osudio sankcije nametnute njegovoj zemlji. Smatra da predstavljaju “napad na zemlju i uvredu po svim međunarodnim pravilima”.

Katar nije zabrinut da će članstvo te zemlje u GCC-u (Vijeće za suradnju u Zaljevu) biti suspendirano, iako njihovi susjedi prijete eskalacijom sankcija protiv Dohe. “Ne, ne mogu donijeti takvu odluku jer moraju imati konsenzus”, izjavio je Al-Tani u Londonu, aludirajući na šestočlani politički i gospodarski savez zaljevskih zemalja, koji čine i Kuvajt i Oman, dvije zemlje koje su od početka krize prije mjesec dana zauzele neutralno stajalište.

Rijad i njegovi saveznici 5. lipnja prekinuli su diplomatske veze s katarskim emiratom, optužujući ga za “terorizam” i zatopljenje odnosa s Iranom, velikim rivalom Saudijske Arabije na Bliskom istoku. Dohi su uveli gospodarske sankcije, a Rijad je zatvorio jedinu kopnenu granicu.

Katarskim obiteljima koje žive na području spomenutih zaljevskih zemalja naredili su da ih napuste. Unatoč sankcijama, Katar, najveći svjetski izvoznik ukapljenog plina, u utorak je izvijestio kako njegovu proizvodnju kani povećati za trećinu.

Rijad: Odgovor Katara je negativan, ali nema novih sankcija

Ministri vanjskih poslova četiriju arapskih zemalja koje bojkotiraju Katar izrazili su u srijedu razočaranost “negativnim” odgovorom te zemlje na njihove zahtjeve, ali nisu najavili nove sankcije protiv Dohe. “Odgovor koji su četiri zemlje dobile u cijelosti je negativan i nedostaje mu sadržaj. On pokazuje da Katar neće promijeniti svoju politiku”, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri koji je pročitao zajedničku izjavu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su diplomatske i prometne veze s Katarom koji optužuju za potporu terorizma i savezništvo s regionalnim neprijateljem Iranom. Doha optužbe odbacuje. Ministri vanjskih poslova četiriju zemalja sastali su se u Kairu u srijedu kako bi razgovarali o situaciji nakon isteka roka koji su dali Kataru u pogledu ispunjenja 13 zahtjeva. “Politički i gospodarski bojkot nastavit će se dok Katar ne promijeni svoju politiku”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir na konferenciji za novinare.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na donošenje rezolucije o katarskoj diplomatskoj krizi u telefonskom razgovoru u srijedu s egipatskim predsjednikom Fatahom al Sisijem. Tump je ponovio potrebu da sve zemlje “zaustave financiranje terorista i da diskreditiraju ekstremističku ideologiju”, navodi u izjavi Bijela kuća.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. lipnja diplomatske odnose s Katarom, optuživši ga među ostalim da podržava terorizam i da ima prebliske odnose s Iranom. Potom su mu poslali službeno pismo s 13 zahtjeva, tražeći među ostalim da prestane podržavati Muslimansko bratstvo, da zatvori televizijsku postaju Al-Jazeeru i smanji suradnju s Teheranom.

U nedjelju navečer su za 48 sati produljili prvi rok od deset dana postavljen Dohi za odgovor, na zahtjev Kuvajta, koji posreduje u toj krizi. Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohamed ben Abderahman Al-Thani rekao je u utorak u Dohi da su zahtjevi arapskih susjeda “nerealni” i da se “ne odnose na terorizam nego da žele ukinuti slobodu izražavanja”.

You may also like

0 comments