Al Sisi traži rezoluciju o Islamskoj državi

Kairo – Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi pozvao je u utorak Ujedinjene narode da donesu rezoluciju koja bi međunarodnoj koaliciji dala mandat za intervenciju u Libiji, zemlji u kojoj su egipatski zrakoplovi bombardirali položaje Islamske države pošto je ona pogubila 21 egipatskog državljanina.

“Nema drugog izbora, uzevši u obzir sporazum između libijskog naroda i vlade i toga da su nas pozvali da poduzmemo akciju”, rekao je al-Sisi za francuski radio Europe 1 u intervjuu objavljenom u utorak. “Moramo to ponovno učiniti i to svi mi zajedno”, kazao je egipatski predsjednik odgovarajući na pitanje bi li ponovio svoju akciju. Egipatska vojska u ponedjeljak ujutro izvela je zračni napad na ciljeve Islamske države (IS) u Libiji, dan pošto je IS objavio video snimku smaknuća 21 državljana Egipta. Ciljevi napada egipatskih snaga bili su kampovi IS-a, mjesta za obuku i skladišta oružja.

Džihadistička skupina Islamska država objavila je u nedjelju videosnimku pogubljenja osoba koje je predstavila kao egipatske kršćane, kopte, koje je nedavno bila otela u Libiji. Na snimkama objavljenim na mrežnim stranicama kojima se koristi IS, osobe u narančastim odijelima, sličnim onima koje su nosili taoci koje je džihadistička skupina nedavno pogubila u Siriji, poredani su na plaži s rukama u lisičinama na leđima, nakon čega im krvnici odrubljuju glavu nožem.

Francuski i egipatski predsjednici Francois Hollande i al-Sisi pozvali su na hitno sazivanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i “nove mjere” protiv Islamske države.

You may also like