Home Geopolitika Al Sisi je prihvatio ostavku premijera

Al Sisi je prihvatio ostavku premijera

by Agencije

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi u subotu je prihvatio ostavku premijera i zadužio ministra za naftu Šerifa Ismaila da sastavi novu vladu u roku od tjedan dana, objavljeno je iz ureda predsjedništva. Zasad nije objavljeno zbog čega je vlada podnijela ostavku, no dužnosnici su pod uvjetom da ostanu neimenovani rekli agenciji Reuters da Sisi nije bio zadovoljan radom nekoliko ministarstava.

Ostavka je objavljena u subotu, gotovo tjedan otkako je uhićen egipatski ministar poljoprivrede osumnjičen za korupciju. Egipat, koji mora ratovati protiv pobunjenika bliskima takozvanoj Islamskoj državi, mukotrpno nastoji privući strana ulaganja kako bi oporavio gospodarstvo urušeno od 2011., kada je prodemokratskim valom pobuna srušen dugogodišnji autokrat Hosni Mubarak.

Sisi je zatražio da sadašnja vlada obavlja tehničke poslove dok ne bude imenovana nova, objavljeno je u priopćenju. Vjeruje se da će mandatar Ismail biti novi premijer i naslijediti Ibrahima Mehleba koji je ostavku podnio ranije u subotu. Najmnogoljudnija arapska zemlja, Egipat bi trebao idući mjesec održati dugo odgađane parlamentarne izbore, što bi bio zadnji korak u procesu koji bi, kako tvrdi vlada, trebao donijeti demokraciju.

Sisi, nekadašnji vojni general, svrgnuo je s vlasti prvog demokratski izabranog predsjednika u povijesti Egipta, islamista Mohameda Mursija 2013., masovnim uličnim prosvjedima. Zatim je Sisi izabran za predsjednika te je obećao politčku stabilnost i gospodarski napredak. Pokrenuo je veliki obračun s islamistima koje sudski progoni, zatvara i osuđuje zbog čega ga organizacije za ljudska prava optužuju da ušutkava oporbu.

Related Posts