Al Kaida planirala napasti Vatikan

Osumnjičeni obuhvaćeni protuterorističkom istragom u Italiji planirali su samoubilački napad na Vatikan, izjavio je u petak jedan od tužitelja uključenih u istragu, donosi Jutarnji list.

Glavni tužitelj u Cagliariju Mauro Mura rekao je novinarima da su se, uz napade u Pakistanu i Afganistanu, osumnjičeni pripremali i za moguć napad na sjedište Katoličke crkve i Papu. “Nemamo dokaze, nego osnovanu sumnju”, rekao je Mario Cata, vođa policijske jedinice, upitan o pojedinostima terorističkih akcija u Vatikanu.

Dodao je da su istražitelji u prisluškivanim telefonskim razgovorima čuli osumnjičene kako najavljuju da će pokrenuti “veliki džihad u Italiji”, što ukazuje i na Vatikan kao potencijalnu metu. Policija je u petak diljem Italije izvela racije usmjerene na 18 ljudi zbog sumnje da su povezani s al-Qa’idom. Neki su uhićeni, uključujući i navodnog duhovnog vođu skupine, a za ostale se vjeruje da su napustili zemlju. Talijanski mediji pišu da su među uhapšenima i dva člana mreže koja je u Pakistanu čuvala Osamu bin Ladena.