Home Geopolitika Al Huseini je nagovorio Hitlera na Holokaust?

Al Huseini je nagovorio Hitlera na Holokaust?

by Agencije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okrivio je palestinskog vjerskog vođu iz 1940-ih godina za ideju iskorjenjivanja Židova u nacističkoj Njemačkoj, što je izazvalo snažnu reakciju izraelske oporbe i Palestinaca.

“Hitler nije želio istrijebiti Židove u to vrijeme, on ih je želio protjerati”, rekao je Netanyahu u utorak na Svjetskom cionističkom kongresu u Jeruzalemu. Za ideju iskorjenjivanja Židova okrivio je Haja Amina al-Huseinija, kontroverznog muftiju – islamskog vjerskog vođu Jeruzalema, koji je pobjegao u Berlin 1941. i tamo se sastao s Hitlerom. “On je imao središnju ulogu u poticanju konačnog rješenja (židovskog pitanja)”, optužio je Netanyahu.

Palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat oglasio se u srijedu rekavši da “Netanyahu toliko mrzi Palestince da je voljan osloboditi Hitlera krivnje za ubojstvo 6 milijuna Židova”. Na Netanyahuovu izjavu reagirao je i Isaac Herzog, čelnik oporbe u Knessetu. “Ovo je opasno izvrtanje povijesti i zahtjevam da Netanyahu to odmah ispravi budući da time umanjuje holokaust, nacizam i zlu pošast, što je bila Hitlerova uloga u užasnoj nesreći našeg naroda”, napisao je Herzog na Facebooku. On je rekao da izjava premijera ide u korist onih koji negiraju holokaust dodajući da povijest kaže da je Hitler planirao ubiti Židove godinama prije al-Huseinijevog susreta s nacističkim čelnikom.

Kad su ga pitali za te Netanyahuove komentare, glasnogovornik njemačke vlade odgovorio je da je Njemačka odgovorna za holokaust i da nema nikakve potrebe da se drugačije gleda na to. Netanyahu, kojem je otac bio ugledni povjesničar, brzo se našao pod salvom kritika. Sastanak Hitlera i Huseinija zbio se u studenome 1941., a Hitler je gotovo tri godine prije, u siječnju 1939. u Reichstagu govorio o potrebi “istrebljenja židovske rase”. “Reći da je muftija dao Hitleru ideju da pobije ili spali Židove, jednostavno nije točno”, rekla je Dina Porat, profesorica na sveučilištu u Tel Avivu i glavna povjesničarka u Yad Vashemu. “To je bila središnja tema Hitlerove ideologije mnogo, mnogo prije nego što se pojavio muftija”, kazala je Reutersu.

Nije jasno zašto je Netanyahu odlučio pokrenuti ovo pitanje sada, baš uoči posjeta Njemačkoj, ali je njime ponovo do vrhunca dignuo tenzije između Izraelaca i Palestinaca, koji su novom sukobu zadnja dva tjedna Netanyahu je u srijedu ostao pri svom. “Te optužbe su apsurdne. Nemam nikakvu namjeru odriješiti Hitlera njegove sotonske odgovornosti za istrebljenje europskih Židova. Hitler je bio onaj koji je donio odluku”, poručio je izraelski premijer, ali i dodao da ima “dovoljno dokaza” kojima može potkrijepiti optužbe protiv Huseinija. “Apsurdno je ignorirati ulogu koju je muftija imao u ohrabrivanju i poticanju Hitlera”, rekao je. Ni Netanyahuov ministar obrane i bliski suradnik Moshe Yaalon ne slaže se s njim. “Huseini sigurno nije bio taj koji je izmislio konačno rješenje. To je plod samo Hitlerovog zlog uma”, rekao je Yaalon na vojnom radiju.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u srijedu palestinske i izraelske čelnike da što prije zaustave spiralu nasilja, u prigodi susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na okupiranoj Zapadnoj obali. “I dalje ćemo podupirati sve nužne napore kako bi se stvorili uvjeti za istinske pregovore. No na kraju, na Palestincima i na Izraelcima je da se odluče za mir. Naš najpreči izazov je zaustaviti sadašnji val nasilja i spriječiti veće žrtve”, rekao je. “Nasilje nije rješenje”, upozorio je UN-ov glavni tajnik, rekavši “što je previše, previše je” pošto je u sukobima koji ne prestaju ni tijekom njegova posjeta, poginulo više od 50 ljudi u tri tjedna.

“Jedini način da se zaustavi nasilje je istinski napredak prema političkom rješenju, napose kraj (izraelske) okupacije” palestinskih teritorija, dodao je, pošto je mirovni proces, već petnaestak godina na mrtvoj točki, opet propao u proljeće 2014. “Zatražio sam od izraelskih i palestinskih čelnika da što prije riječima i djelom potvrde da su partneri na izgradnji mira”, dodao je.

Ban se u utorak sastao s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom a zatim i s premijerom Benjaminom Netanyahuom, nakon čega je u srijedu doputovao u Ramallah, sjedište Palestinske samouprave, gdje je razgovarao s Abasom i njegovim premijerom Ramijem Hamdalahom.

Related Posts