Aktualne prijetnje uzrokovale zabranu unošenja elektroničkih uređaja

Zabrana unosa elektroničkih naprava u kabine zrakoplova koju su u utorak uvele Sjedinjene Države posljedica je sugestije obavještajnih službi o aktualnim terorističkim prijetnjama usmjerenim na letove prema Americi, pišu u srijedu američki mediji.

Najprije Amerikanci a potom i Britanci objavili su u utorak da uvode nova ograničenja na letove koja zabranjuju unošenje većih elektroničkih naprava, osim mobitela, u kabine onih zrakoplova koji lete prema njihovim zemljama iz određenog broja zemalja. Izvor iz američke vlade kazao je da su nedavni obavještajni podaci doveli do uvođenja nove zabrane te da su ih vlasti ocijenile vjerodostojnima

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti zabranit će putnicima koji dolaze u SAD iz zračnih luka u Jordanu, Egiptu, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Maroku i Kataru da unesu elektronske uređaje veće od mobilnih telefona i eventualnih medicinskih uređaja u kabine. Zabrana pogađa ukupno devet zračnih kompanija i deset zračnih luka – u Amanu, Kairu, Kuvajtu, Dohi, Dubaiju, Istanbulu, Abu Dabiju, Casablanci, Rijadu i Džedi..

Tableti, prenosivi DVD plejeri, laptopi, kamere, fotoaparati, igraće konzole i e-knjige morat će biti smješteni u prtljazi koja ne ulazi u kabinu. Zemlje na koje se odnosi britanska odluka su Turska, Libanon, Jordan, Egipat, Tunis i Saudijska Arabija a stupit će na snagu 25. ožujka. Pogođeno je ukupno 14 kompanija među kojima British Airways i EasyJet.

Nijedna kompanija poimence nije navedena ni u američkoj ni u britanskoj zabrani, ali brojne su one koje iz zemalja pod zabranom lete izravno i za Ameriku i Britaniju. Turkish Airlines već je u utorak zatražio da bude izuzet jer kako kaže već provodi iznimno detaljne sigurnosne provjere.

Kanadski i francuski dužnosnici kazali su da razmatraju neke korake ali zasad nijedna od tih dviju vlada nije donijela dodatne sigurnosne mjere. Berlin je zasad odbacio mjeru, kao i Australija i Novi Zeland. Islamska država radi na novim načinima unošenja eksploziva u zrakoplove tako da ih njezini pripadnici pokušavaju sakriti u elektroničke naprave, rekao je američki izvor za ABC.

You may also like

0 comments