Aktivna faza vojne operacije u Siriji privodi se kraju

Aktivna faza vojne operacije u Siriji, gdje ruska vojska pomaže režimu Bašara al-Asada, “privodi se kraju”, rekao je u utorak zapovjednik glavnog stožera ruske vojske Valerij Guerasimov.
“Aktivna faza vojne operacije u Siriji privodi se kraju. Premda i dalje postoji čitav niz problema, ova etapa privodi se svojem logičnom kraju”, rekao je general na sastanku s iranskim i turskim kolegama u Sočiju, uoči summita predsjednika triju zemalja, prenose ruske agencije.

Njegova izjava na tragu je izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u ponedjeljak navečer tijekom razgovora s Asadom rekao: “Što se tiče naših zajedničkih napora u borbi protiv terorizma u Siriji, ova operacija privodi se kraju”.

Pokrenuta 2015., ruska vojska intervencija u Siriji promijenila je situaciju na terenu omogućivši sirijskoj vojsci da oslobodi od Islamske države drevnu Palmiru i protjera pobunjenike iz Alepa.

Sirijske snage protjerale su u nedjelju navečer džihadiste iz Bukamala, njihovog posljednjeg urbanog uporišta u Siriji. Islamska država izgubila je gotovo sav svoj teritorij i kalifat proglašen 2014. joj se urušio.

Tijekom razgovora, “Asad je sa zadovoljstvom konstatirao da je operacija ruskih oružanih snaga, koja je omogućila da se spasi Siriju, de facto stigla do svojeg kraja”, rekao je glasnogovornik Kremlja. “Putin ga je malo ispravio, kazavši da su mogući recidivi (…) ali koji neće moći utjecati na uspješan ishod operacije u njezinoj cijelosti”, dodao je.

Ova nova faza ne bi trebala značiti kraj ruske vojne nazočnosti u Siriji. Ruska vojska objavila je u listopadu 2016. da namjerava sirijsku luku Tartus pretvoriti u svoju stalnu pomorsku bazu. Ruska vojska također je razmjestila svoje vojne zrakoplove u bazi Hmeimim, u alavitskom području kod Latakije.

You may also like