Ako vojska prihvati mianmarske izbore, sankcije bi se mogle ukinuti

SAD je u ponedjeljak pozdravio mianmarske izbore kao pobjedu naroda, a s izborima se povećavaju izgledi za buduće ukidanje američkih sankcija, bude li vojska prihvatila izborne rezultate.

Dok se ističu ohrabrujući znakovi nedjeljnog glasovanja, Washington je i dalje oprezan i kaže da će pratiti kako se razvija demokratski proces prije nego što ukine više sankcija, koje i dalje pogađaju više od 100 pojedinaca i gospodarsku djelatnost te ograničavaju američko ulaganje u Mianmar.

Vladajuća stranka u Mianmaru, zemlji poznatoj i kao Burma, priznala je poraz u ponedjeljak na prvim općim izborima u 25 godina. Oporba pod vodstvom Aung San Suu Kyi čini se da ide prema premoćnoj izbornoj pobjedi koja će joj osigurati sastavljanje nove vlade.

Prebrojavanje rezultatra potvrdilo je u utorak ujutro premoćnu pobjedu Nacionalne lige za demokraciju (NLD) Aung San Suu Kyi. U donjem domu parlamenta gdje ima 323 mjesta prvi rezultati koji se odnose na 54 mjesta pokazuju da je NLD dobila 49 mjesta a tri mjesta dobila je stranka koja je dosad bila na vlasti. Konačni rezultati neće se znati još nekoliko dana.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je da izborni proces ohrabruje i “predstavlja važan korak u demokratskom procesu”. “Jasno je da je ovo prvi put dosad, milijuni ljudi u Mianmaru glasovali su na značajnim izborima”, rekao je.

Rekao je da još uvijek postoje slabe točke u političkom sustavu – uključujući ustavnu zabranu Suu Kyi da postane predsjednicom zbog njezina braka sa strancem – i da je prerano raspravljati o promjenama u američkoj politici. Predsjednički izbori u Mianmaru ne očekuju se prije veljače sljedeće godine, a Suu Kyi ne može biti izabrana jer ustav te zemlje brani onima koji imaju ikakve rodbinske veze s inozemstvom da se natječu za predsjedničko mjesto. Pokojni suprug Aung San Suu Kyi bio je Britanac, a britansko državljanstvo imaju i njezina dva sina.

U razgovoru za BBC Aung San Suu Kyi čestitala je građanima Mianmara te naglasila da se radilo o najdemokratičnijim izborima u toj zemlji u posljednjih 25 godina. Stranka NLD premoćno je pobijedila i 1990. na izborima, ali vojska je ignorirala izborni rezultat. Washington i Europska unija su nakon što je osnovana polucivilna vlada 2011. ukinuli Mianmaru većinu gospodarskih sankcija.

You may also like