Ako se ovako nastavi uskoro će nam trebati sabornica za sastanke Vlade

Politika i populizam idu ruku pod ruku, ne vole oni privatnu inicijativu, što više sinekura i što više državnih radova koje mogu otvarati na početku i kraju, rekao mi je jučer jedan ugledni menadžer iz jedna respektabilne energetske kompanije.

Bio je u pravu, ne samo radi toga što traje potpuno iracionalni rat Domoljubne koalicije i Mosta oko sinekura u javnim energetskim poduzećima, nego i zbog najnovijih medijskih istupa ministra malog poduzetništva Darka Horvata. U emisiji Veto Sanjina Španovića ovaj je HDZ-ov političar potvrdio nastavak strategijskog smjera koji je zacrtao Ivan Vrdoljak, uz dodatak osnivanja ministarstva energetike, kojem će, dakako on biti na čelu. Doduše rekao je i kako to ima smisla ukoliko se njegovo ministarstvo spoji s ministarstvom gospodarstva.

Dakako, sukob koji traje oko javnih poduzeća, a koji koincidira sa nizom unutarstranačkih izbora i pumpanjem političke karijere premijera Oreškovića, neće biti završen tako brzo. Nalaženje kadrova više nije tako jednostavno, pogotovo iz kvote mosta, jer u sektoru energetike, stručnjaci su se realpolitički, silom prilika, morali vezivati uz jednu od dvije stožerne stranke. Kako sada stvari stoje, nadzorni odbori i upravni odbori neće biti imenovani prije jeseni, a konkretne akcije javnih poduzeća, kao i njihova možebitna priprema za IPO ne može se očekivati prije početka sljedeće godine.  Sve to ukoliko Darko Horvat misli strukturirati energetsku sljedeći postojeću strategiju, ali čisteći posvemašnji nered koji je bivši ministar zadužen za energetiku iza sebe ostavio. Ministarstvo energetike tome bi moglo poslužiti, međutim, ono suštinski, samo po sebi ne bi riješilo nagomilane probleme.  Naime, strategija okrenuta poduzimanju, a ne zaštiti korisnika, u kontekstu je tržišne ekonomije potpuno promašena.

Pri tome su razdjelnici i ugljikovodici u Jadranu vrh sante leda jer u energetskim kompanijama, izuzev Janafa, kadroviralo se uhljebnički. Kruži priča da je prošli nadzorni odbor Plinacroa, saznao za tu javnu tvrtku kada su ih predložili u to tijelo.

Drugi je veliki problem strategije taj što je ona dijametralno suprotna predizbornim obećanjima o izmicanju države iz nestrateških djelatnosti, poput distribucije i dijela proizvodnje energetskih proizvoda (koji bi se dali u koncesiju).  Ideja kako će HEP kupiti dionice INA-e od MOL-a graniči sa ugrozom nacionalnih interesa, jer za obje je kompanije pokrenut pilot Europske komisije. Za HEP zbog vertikalne strukturiranosti kompanije (jena uprava za proizvodnju i distribuciju, što je suprotno Trećem energetskom paketu), a za INA-u zbog toga što je bivša vlada prekršila tržišna pravila EU te je sama sebi zabranila zakonom prodati 25 posto dionica INA-e.

Treći je problem situacija u kojoj je bivša administracija ostavila burzu energije. Hvale vrijedan je to projekt koji ima zadatak trgovati električnom energijom, ali u budućnosti i plinom. No, bivša je administracija učinila sve kako bi burzi otežala poslovanje. Naime, da bi se moglo trgovati energijom u Hrvatskoj, regulativa je vrlo nefleksibilna, tvrtka koja to želi činiti mora osnovati podružnicu u Hrvatskoj. To dakako nikome nije u interesu, na jedinstvenom tržištu EU, ne samo radi operativnih troškova, nego radi dvostrukog plaćanja poreza.

Naposljetku, ovdje je i politički problem koji nema veze s energetikom. Iako je Horvat rekao kako će preduvjet za ministarstvo energetike biti spajanje drugih ministarstava, ostaje činjenica kako je predizborno obećanje bilo kako će se broj ministarstava smanjiniti, a od konstituiranja vlasti je prisutno traženje za strukturiranje najmanje još tri ministartva. Ukoliko i ubuduće svaki stručnjak, koji drži do sebe, bude tražio zasebno ministarstvo u svom području, za sastanke vlade trebat će nam sabornica.

Hrvatskoj, prema tome, nije nužno potrebno stvaranje ministarstva energetike (iako to samo po sebi nije loše), nego suštinsko čišćenje postojeće strategije od nereda i prepreka energetskih poduzetnika i razvoja tržišta. Funkcija države nije poduzimanje, nego stvaranje okvira kako u zemlji zbog potencijalne samovolje ne bi zavladao mrak.

You may also like