Ako se ne postigne poboljšanje teško će se usvojiti proračun EU

Koraci unaprijed
Fond za oporavak “povijesni je korak”, ali ugroženi su dugoročni prioriteti EU-a poput Zelenog plana i Digitalne agende, kažu zastupnici u Europskom parlamentu.

U rezoluciji o zaključcima izvanrednog sastanka Europskog vijeća održanog od 17. do 21. srpnja 2020., usvojenoj s 465 glasova za, 150 protiv i 67 suzdržanih, europarlamentarci su odali počast žrtvama koronavirusa i svim radnicima koji su se borili protiv pandemije. Naglašavaju da “ljudi u Europskoj uniji osjećaju zajedničku dužnost solidarnosti.”

U tekstu, koji služi kao mandat za predstojeće pregovore o budućem financiranju i oporavku EU-a, Parlament pozdravlja odluku čelnika EU-a da prihvate fond za oporavak koji je Parlament predložio u svibnju, nazivajući ga “povijesnim potezom za EU”. Zastupnici međutim žale zbog „ogromnog smanjenja udjela bespovratnih sredstava“ i pozivaju na potpunu demokratsku uključenost Parlamenta u instrument oporavka kojim se još „ne daje formalna uloga izabranim zastupnicima u Europskom parlamentu“.

Što se tiče dugoročnog proračuna EU-a, oni ne odobravaju smanjenja sredstava za programe koji su usmjereni na budućnost i smatraju da će ona “potkopati temelje održivog i stabilnog oporavka.”. Glavnim programima EU-a za zaštitu klime, digitalnu tranziciju, zdravstvo, mlade, kulturu, istraživanje ili upravljanje granicama ” prijeti trenutno smanjenje sredstava u razdoblju od 2020. do 2021. godine”, a od 2024., “ukupni proračun EU-a bit će ispod razine iz 2020., što dovodi u pitanje preuzete obveze i prioritete EU-a.”

Parlament stoga ne prihvaća takav politički dogovor Europskog vijeća o VFO-u za razdoblje 2021.-2027. i “neće prihvatiti dovođenje pred gotov čin”. Zastupnici u Europskom parlamentu „spremni su uskratiti svoj pristanak“ za dugoročni proračun EU-a, koji se službeno zove Višegodišnji financijski okvir (VFO), dok se ne postigne zadovoljavajući dogovor tijekom predstojećih pregovora Parlamenta i Vijeća, po mogućnosti najkasnije do kraja listopada, radi nesmetanog početka programa EU-a od 2021. godine.

U slučaju da novi VFO ne bude usvojen na vrijeme, zastupnici podsjećaju da se člankom 312. stavkom 4. UFEU-a predviđa privremeno produljenje primjene gornje granice iz posljednje godine sadašnjeg VFO-a (2020.) i da bi to bilo u potpunosti u skladu s planom za oporavak i usvajanjem novih programa višegodišnjeg financijskog okvira.

Parlament „izuzetno žali“ što je Europsko vijeće značajno oslabilo napore Komisije i Parlamenta za podupiranje vladavine prava, temeljnih prava i demokracije u okviru VFO-a i plana za oporavak podsjećajući da će o uredbi o vladavini prava suodlučivati Parlament.

Zastupnici ponavljaju da Parlament neće dati suglasnost za VFO bez sporazuma o reformi sustava vlastitih sredstava EU-a, uključujući uvođenje košarice novih vlastitih sredstava do kraja VFO-a 2021.-2027. koja su potrebna da bi se pokrili barem troškovi povezani s planom oporavka.

Oni vjeruju da šefovi država i vlada EU nisu riješili pitanje plana otplate instrumenata za oporavak i podsjećaju da su bez daljnjeg smanjenja ključnih programa EU-a, ili povećanja doprinosa država članica u zajednički proračun, novi vlastiti prihodi jedina prihvatljiva mogućnost za Parlament.

Parlament zahtijeva da pravno obvezujuća revizija u sredini razdoblja VFO-a stupi na snagu najkasnije do kraja 2024. i naglašava da ova revizija mora uključivati gornje granice za razdoblje 2025.-2027., uvođenje dodatnih vlastitih sredstava i provedbu ciljeva za borbu protiv klimatskih promjena i očuvanje biološke raznolikosti.

You may also like

0 comments