AI: Deset zemalja primilo polovinu izbjeglica

Deset zemalja koje u svjetskom BDP-u sudjeluju s 2,5 posto, primile su više od polovine izbjeglica u svijetu, objavio je u utorak Amnesty International kritizirajući sebičnost bogatih zemalja.

U izvješću o položaju 21 milijuna izbjeglica u svijetu, organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu žali što zemlje u neposrednom susjedstvu s kriznim područjima nose teret svjetskog problema s izbjeglicama. Deset zemalja je prihvatilo pedeset šest posto izbjeglica, navodi se u izvješću u kojemu Amnesty predlaže da najbogatije zemlje pronađu dom za 10 posto izbjeglica svake godine.

“Mali broj zemalja je ostavljen da čini puno više samo zato što su njihovi susjedi u krizi”, ističe glavni tajnik Amnestyja Salil Shetty, predstavljajući izvješće “Rješavanje svjetske izbjegličke krize: od izbjegavanja do raspodjele odgovornosti”. “Vrijeme je da odgovorni povedu ozbiljnu, konstruktivnu raspravu o tome kako će naša društva pomoći ljudima koji moraju napustiti dom zbog rata i progona.”

Amnesty podsjeća da su najviše izbjeglica primili Jordan (više od 2,7 milijuna), Turska (2,5 milijuna), Pakistan (1,6 milijuna) i Libanon (više od 1,5 milijuna). Preostalih šest zemalja su: Iran (979.400), Etiopija (736.100), Kenija (553.900), Uganda (477.200), Demokratska Republika Kongo (383.100) i Čad (369.500).

You may also like

0 comments