Agrokor bi mnoge firme mogao odvući u propast

Oko 300 poduzetnika okupilo se na radnom ručku na kojem je glavni govornik bio premijer Andrej Plenković a koji je sa sobom doveo pet ministara. Naravno, tema je bila Agrokor i dok su se ostali poduzetnici libili govoriti o razmjeru krize predsjednik uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka jasno je najavio da će Agrokor za sobom povući još tvrtki u stečaj.

“Ovo neće stati, ovo je sustav koncentričnih krugova koji se širi. Sasvim je jasno da će nekoliko srednjih i nekoliko manje velikih tvrtki završiti u predstečajnom postupku. Kako bi se osiguralo financiranje i za njih trebalo bi institut senioriteta uvesti i u zakon o predstečajnim nagodbama”, rekao je Božo Prka. Drugim riječima, jedan od najvećih bankara u državi u ime financijske industrije tražio je Vladu da svježim kreditima unutar predstečajne nagodbe osigura status najstarije tražbine koji garantira da će se ti krediti prvi vraćati, piše Večernji list. PBZ je među većim vjerovnicima Agrokora.

Kako ekskluzivno saznaje Nedeljnik, Rodoljub Drašković, vlasnik koncerna Swisslion Takovo, ponudio je vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i srpskoj vladi (kao zainteresovanoj strani) da preuzme upravljanje Agrokorovim biznisom u Srbiji.

Drašković za list kaže da je Swisslion spreman da preuzme upravljanje na ograničeni period od četiri godine celokupni Agrokorovim biznisom u Srbiji, a prvi uslov je puna samostalnost u odlučivanju i rukovođenju. „Do kraja godine izvršio bih kompletnu finansijsku konsolidaciju sistema Agrokora u Srbiji. Garantujem da bi svi krediti bili vraćeni u naredne dve godine,” kaže Drašković za Nedeljnik i dodaje da je ono što traži od Todorića 35 odsto udela u vlasništvu kapitala Agrokora u Srbiji na kraju završenog procesa revitalizacije. Agrokorov biznis u Srbiji obuhvata maloprodajni biznis Merkator i proizvodne kompanije Frikom, Dijamant, Mivela i Kikindski mlin.

You may also like