Agnus Deaton dobitnik Nobela za ekonomiju

Britansko-američki akademik Angus Deaton dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za rad o potrošnji, siromaštvu i kvaliteti života, objavio je u ponedjeljak žiri švedske akademije znanosti. “Naglašavajući međusobnu povezanost odluka pojedinaca o potrošnji i rezultata gospodarstva u cjelini, njegov rad pomogao je transformirati suvremenu mikroekonomiju, makroekonomiju i razvojnu ekonomiju”, objavila je Kraljevska švedska akademija znanosti.

“Da bi smo kreirali ekonomsku politiku koja podupire socijalnu državu i smanjuje siromaštvo, moramo prvo razumjeti potrošačke odabire pojedinaca. To je razumijevanje Angus Deaton unaprijedio više od svih ostalih”, stoji u priopćenju.

Deaton je nagrađen za rad u kojem je – u suradnji s kolegom Johnom Muellbauerom – osmislio sustav procjene potražnje za pojedinom robom, te za analize veza između potrošnje i prihoda i za mjerenje životnog standarda i siromaštva u zemljama u razvoju uz pomoć anketa u kućanstvima. Njegovo je istraživanje pokazalo da pametna upotreba podataka iz kućanstava može pomoći u rasvjetljavanju odnosa između dohotka i kalorijske potrošnje kao i razmjera spolne diskriminacije unutar obitelji.”Deatonov fokus na anketama u kućanstvima pomogao je preobraziti razvojnu ekonomiku iz teoretskog područja baziranog na agregatnim podacima u empirijsko područje utemeljeno na detaljnim individualnim podacima”, dodaje se.

Šezdesetdevetogodišnji Deaton rođen je u Edinburghu a od 1983. predaje ekonomiju i međunarodne poslove na Sveučilištu Princeton u SAD-u. Optimist je kada je u pitanju ekonomski napredak u svijetu. U knjizi “Veliki bijeg”, objavljenoj 2013. godine, iznio je prikaz značajnog poboljšanja kvalitete života ljudi tijekom povijesti, posebno kada je u pitanju životna dob i prosperitet.

U razgovoru s novinarima putem video linka na konferenciji za novinstvo povodom dodjele Nobelove nagrade kazao je da je uvjeren da će se siromaštvo nastaviti smanjivati i u predstojećem razdoblju. “Zaista predviđam da će se smanjiti. Mislim da se značajno smanjilo u proteklih 20 do 30 godina i očekujem nastavak tog trenda”, kazao je. Dodaje ipak da prema podacima Svjetske banke broj ekstremno siromašnih u svijetu premašuje 700 milijuna, “što znači da taj problem još nije iza nas”.

You may also like