Afrička unija o imigrantima

Tragedije afričkih migranata koji gube živote prelazeći Sredozemlje u potrazi za boljim životom dosad su izazvale tek izražavanje žalosti u Afričkoj uniji, a ne očekuje se da će šefovi država tih zemalja koji će se od nedjelje okupiti u Južnoafričkoj Republici lako pronaći rješenje za taj problem.

O njemu će se razgovarati iza zatvorenih vrata u nedjelju, prvog dana summita, a o tome će Afrička unija imati i sastanak s Europskom unijom, ali ne prije rujna. “Pitam se što si afrički čelnici mogu reći o tome jer rješenja su uglavnom unutarnja, radi se o poboljšanju upravljanja zemljama, poticanju rasta od kojeg bi svi imali koristi. Ne znam do kojeg stupnja mogu ići s iznošenjem neugodne istine te ponuditi rješenje problema migracija”, rekao je Tjiurimo Hengari s Južnoafričkog instituta za međunarodne odnose.

Međutim, nisu problem samo migranti koji iz Afrike bježe prema Europi nego i oni koji se raseljavaju unutar kontinenta, zbog ratova ili siromaštva. Južnoafrička Republika nekad je bila primjer u zaštiti izbjeglica i prva zemlja njihova prihvata, budući da su brojni njezini čelnici i sami morali živjeti u egzilu za vrijeme apartheida. Međutim, s vremenom je došlo do uvođenja restrikcija.

Prije mjesec i pol dana, neposredno nakon vala ksenofobnog nasilja u kojem je poginulo osam osoba u Sowetu u siječnju i najmanje sedam u Durbanu u travnju među afričkim imigrantima, južnoafrički predsjednik Jacob Zuma prozvao je svoje kolege. “O tim se problemima mora raspravljati u Afričkoj uniji jer su problemu s ksenofobijom pridonijele bratske zemlje”, rekao je on.

You may also like